27 жовтня – яке церковне свято: чому сьогодні не можна дивитися в дзеркало до світанку
27 жовтня – яке церковне свято: чому сьогодні не можна дивитися в дзеркало до світанку

27 жовтня – яке церковне свято: чому сьогодні не можна дивитися в дзеркало до світанку

У цей день наші предки прибирали в будинках та займалися рукоділлям. Про заборони й прикмети 27 жовтня – розповість LifeStyle24.

День пам'яті преподобного Нестора Літописця

Він народився у 1056 році в Києві. Ще в юності Нестор прийняв чернечий постриг у Печерському монастирі, де вивчав богослов'я. Згодом чоловіка посвятили в ієродиякони. За переказами, Літописець брав участь у вигнанні біса з Микити Самітника, якого спокусили вчення юдеїв.

Водночас Нестор був високо духовною людиною, який наголошував на мудрості й стриманості, що нам дають книги. Він зазначав, що твори навчають християн шляху до покаяння та мають неабияку глибину, яку треба пізнати кожному. Також Нестор був письменником, який займався створенням літописів. Найвідоміший з них – "Повість минулих літ", який вважається найдавнішим твором, що прийшов до нас з тих часів. Для написання літописів святий подорожував різними монастирями, щоб знайти потрібну інформацію.

Нестор помер приблизно у 1114 році, а його тіло поховали у Ближніх печерах преподобного Антонія Печерського.

Що не можна робити

  • Не варто гучно розважатися та веселитися.
  • Не можна вживати алкоголь і переїдати.
  • Не рекомендується займатися важкою фізичною працею.
  • Не варто дивитися в дзеркало до ранку, бо можна привабити нечисту силу в будинок.

Народні прикмети

  • Якщо сьогодні вітряно, то чекайте опадів.
  • Якщо на горобині залишилось ще багато ягід, то наступного літа часто дощитиме.
  • Якщо небо зоряне, то наступного року буде гарний врожай.
  • Якщо птахи літають низько, то чекайте негоди.

Що ще відзначають

День автомобіліста України. Це професійне свято для водіїв транспорту, чия робота пов'язана з перевезеннями. Його офіційно затвердив Указ першого Президента України Леоніда Кравчука в 1993 році.

Міжнародний день свекрухи й тещі. Його відзначають в останню неділю жовтня з 1930-х років. Тоді редактор техаської газети Джон Хоу запропонував запровадити це свято, бо, мовляв, існує День матері, але ніхто не вшановує свекрух і тещ.

День української мови та писемності. Його щорічно відзначають 27 жовтня разом зі святом Преподобного Нестора Літописця. Святий – послідовник творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія, тому відповідний день припадає саме на цю дату. Це свято вшановує милозвучну українську мову та підкреслює її важливість, особливо в умовах війни.

Источник материала
loader