Білоруси – про російські «Шахеди», що залітають у Білорусь : «Літають і літають. Пофіг»
Білоруси – про російські «Шахеди», що залітають у Білорусь : «Літають і літають. Пофіг»

Білоруси – про російські «Шахеди», що залітають у Білорусь : «Літають і літають. Пофіг»

Російський дрон Shahed-131/136 (Geran-2). Фото: Ukrainian Armed Forces / Reuters

З липня моніторинговий проєкт “Білоруський Гаюн” повідомляє, що в Білорусь залітають ударні безпілотники – рахунок йде на десятки. Це “шахеди”, якими Росія атакує Україну, використовуючи, зокрема, повітряний простір Білорусі.


Журналісти видання “Медіазона” поговорили з жителями селищ, що межують з Україною, про те, як їм живеться з дронамі, що пролітають і падають.

Залітні дрони

11 липня “Білоруський Гаюн” повідомив про перший “шахед”, що залетів у Білорусь. Це сталося в районі Лоєва під час російської атаки безпілотниками по Україні. Для перехоплення було піднято винищувач Су-30 і вертоліт Мі-24.

16 липня один із російських безпілотників, що залетіли в Білорусь, розбився в Гомельській області за 55 км від Бобруйська і 120 км від України.

У ніч із 30 на 31 липня сталося одразу кілька дронів зайшли в повітряний простір Білорусі – щонайменше 5 “шахедів”. “Білоруський Гаюн” повідомляв, що в небо було піднято білоруську авіацію. Дрони знову залетіли в районі Лоєва, один із них пролетів понад 260 км, діставшись до Століна Брестської області.

Чому “шахеди” залітають у Білорусь

Український військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко вважає, що “шахеди” залітають углиб території Білорусі через дії українського РЕБ. Він збиває управління дроном оператором, або збиваються налаштування польотної траєкторії.

– Є управління БПЛА в реальному часі, а є управління, коли в рамках польоту оператор може відправляти польотне завдання. Тобто покроковий елемент: польотне завдання відправляють – змінюється маршрут польоту, знову відправляють – знову змінюється. Так ось через РЕБ втрачається управління оператором, і дрон летить кудись “туди” або він може впасти, або він летить у незрозумілому напрямку, іноді він може повертатися на територію Російської Федерації, іноді він влітає на територію Білорусі. Є різні сценарії.

“Літають і літають. Пофіг”

Усі співрозмовники “Медіазони” стверджують, що паніки серед місцевих жителів немає. Багато хто намагається не помічати дрони, що пролітають над селищами.

– Страшно, звісно. Ніби по небу їде мотоцикл. Ми одразу вимикаємо світло і лягаємо спати, щоб цього не чути, – розповіла “Медіазоні” 45-річна мешканка одного з прикордонних селищ Марія.

Співрозмовниця каже, що страх змушує зробити інстинктивно. Найчастіше “шахеди” залітають до Білорусі ввечері або вночі, під час російських атак України.

– Летить як мопед. Хто не шарить, той і не зрозуміє, – порівняв звук від дронів житель Лоєва Роман.

– Усім уже все одно на ці літаючі об’єкти. Може щось і пролетіло там, але я цього не чув. Літають і літають. Пофіг, – розповів 36-річний житель прикордонного селища Антон.

Роман каже, що шуму від “шахедів” майже немає. І пролітають вони над Білоруссю вночі, коли багато хто вже спить. “Набагато голосніше”, за його словами, було, коли наступали російські війська у 2022 році. Від Лоєва до Чернігова – близько 60 кілометрів.

– Тоді було голосно. Постійно чулися вибухи. Мабуть, що деякі ракети не долітали до Чернігова і вибухали просто за рікою. У будинків на березі, навіть шифер, бувало, пошкоджувало, – ділиться чоловік.

Вадим розповідає, над Білоруссю літають не тільки дрони-камікадзе, а й інші БЛА.

– Коли у вересні був зорепад, ми з дівчиною вийшли на вулицю подивитися. Сидимо, і над нами пролітає щось безшумно. Зрозуміли, що це явно не зірка. Швидко згорнулися і пішли додому.

Хлопець вважає, що це міг бути розвідувальний дрон. Наприклад, український, який теж може бути оснащений боєприпасами. Але, на його думку, точно не білоруський, оскільки “білоруським військовим нема чого літати над будинками місцевих жителів”.

– Звертати на них увагу, щоб що? Щоб потім за “екстремізм” засудили? Он над Калинковичами впав дрон. Там в однієї бабки на будинку камера висіла, зняла все. Її потім за “екстремізм” посадили, – розповів 35-річний мешканець Лоєва Вадим.

“Їбануло так, що почули всі”

5 вересня “Беларускі Гаюн” повідомив, що над Гомелем місцеві жителі чули два гучні вибухи. Пізніше перший заступник командувача ВПС і військами ППО Білорусі полковник Сергій Фролов повідомив, що над Гомелем було збито два безпілотники. Належність безпілотників до будь-яких військ він не назвав.

Це єдиний випадок, коли білоруська влада коментувала польоти невпізнаних дронів над Білоруссю.

Один зі співрозмовників “Медіазони” в момент збиття “шахедів” якраз перебував у Гомелі.

– Їбануло так, що почули всі. У Гомелі над складом якимось же лупанули, – згадує Роман.

Ще одне падіння “шахеда” сталося в Калинковичах. Відео з камери спостереження, яка висіла на будинку місцевої жительки, з’явилося в телеграм-каналах. На ньому чути гудіння дрона і звук вибуху.

Наступного дня МВС опублікувало відео затримання цієї жінки силовою групою. Автори каналу написали, що жінку затримали за співпрацю з “екстремістськими” ресурсами і передачу відео адміністраторам “деструктивних телеграм-каналів”, що “посіяло паніку серед населення”.

Білоруський пропагандист Григорій Азарьонок порадив білорусам “засунути в дупу свій телефон” і “не писати коментарі з приводу того, чого не знаєш”.

“Зіб’ють”

Мешканці прикордонних районів, з якими поговорила “Медіазона”, кажуть, що не побоюються падіння “шахедів”. “Це ж таке: може – не може”, – ділиться Костянтин. Євген же стверджує, що не боїться, що дрон упаде саме в його селищі.

– Тут стільки військ у лісах навколо містечка. І танки, і ППО, і навіть три “сушки” стоять. Зіб’ють.

Коваленко ж каже, що побоюватися все ж таки варто, бо зараз Україна ефективно збиває “шахеди” з їхньої траєкторії, і вони можуть приземлитися де завгодно.

– Було б досить доречним, щоб у прикордонні Білорусі також вмикалися повітряні тривоги, коли на повітряний простір Білорусі заходять “шахеди”. І неважливо, чи вони пролітають транзитом на території України, чи ні, оскільки будь-якої миті “шахед” може повернутися на територію Білорусі, і невідомо, якими будуть напрямок і координати його падіння. У будь-якому разі те, що збивається навіть у повітрі, якщо знищується бойова частина, все одно падає на землю. І це продовжує бути небезпечним об’єктом для місцевого населення.

“Чергове “бла-бла-бла” Олександра Григоровича”

10 серпня Олександр Лукашенко під час візиту до Шкловського району Могильовської областізаявив, що протиповітряна оборона Білорусі ввечері 9 серпня знищила кілька ударних безпілотників, що летіли з України. За словами Лукашенка, над Білоруссю тоді зафіксували “близько десятка” повітряних цілей.

“Навіщо це Україні, я не розумію. Нам треба розібратися. Але ми, як я говорив, чітко визначалися з ними і довели до них цю інформацію, що без відповіді будь-які провокації не залишаться”, – заявив Лукашенко.

Як докази на ДержТБ показали “уламки” безпілотників без розпізнавальних знаків.

“Якщо уражається об’єкт ракетами, то представляються його уламки. Вони були представлені? Ні. Якби це був масовий заліт, то, звісно ж, усі збиті об’єкти було б представлено і з цього зробили пропагандистську хвилю для внутрішнього споживання. Але цього зроблено не було. Отже, з цього і робимо відповідні висновки, що не було ніякого зальоту, а було просто чергове “бла-бла-бла” Олександра Григоровича”, – ділиться Олександр Коваленко.

Територія Білорусі – для транзиту російських безпілотників

За інформацією моніторингового проєкту “Білоруський Гаюн” тільки за вересень до повітряного простору Білорусі зайшли щонайменше 29 російських БЛА, 27 з яких – це російські дрони-камікадзе типу “шахед”. У серпні в Білорусь залетіли щонайменше 12 “шахедів”. Це випадки, які вдалося зафіксувати спостерігачам.

За інформацією українських моніторингових каналів, за липень-вересень кордон Білорусі перетнули 44 російських БПЛА, переважно дрони-камікадзе “шахед”.

Точна кількість БЛА, які влетіли в повітряний простір Білорусі, невідома, оскільки багато “шахедів” зникали з радарів на підльоті до Білорусі. Можливо, вони були збиті, впали, або різко змінили траєкторію польоту.

– Територія Білорусі використовується час від часу російською стороною, щоб повітряним простором більш комфортно долати відстань з території Росії до території України. Аналогічні маневри вже неодноразово застосовували: наприклад, використовували повітряний простір Молдови для прольоту російських “Калібрів” з півдня до Західної України, а під час ударів по українських Ізмаїлу та Рені використовували повітряний простір Румунії, – розповідає Коваленко.

Tweet
Источник материала
loader
loader