Пухлину мозку видаляють через брову: у Шотландії провели майже 50 операцій революційним методом
Пухлину мозку видаляють через брову: у Шотландії провели майже 50 операцій революційним методом

Пухлину мозку видаляють через брову: у Шотландії провели майже 50 операцій революційним методом

Таким чином хірургу вдалося дістати новоутворення розміром з тенісний м'яч. Після втручання у пацієнтки залишилися лише невеликий шрам і синець під оком.

Чому це дійсно гарні новини

Зазвичай операція з видалення пухлин у передній частині головного мозку вимагає видалення частини черепа. Мова про краніотомію.

Нейрохірург-консультант Анастасіос Гіамуріадіс вдосконалив техніку й почав видаляти новоутворення через брову.


Пухлину мозку пропонують видаляти неінвазивним методом / Фото ВВС

"Раніше, щоб отримати повний доступ до мозку, нам потрібно було виконувати краніотомію. Це займало багато часу. Зокрема, щоб дістатися до пухлини, йшло до 3 годин, а уся операція тривала від 8 до 10 годин", – розповів Гіамуріадіс.

Нова ж методика потребує значно менше часу – близько 3 годин, це також передбачає менше ускладнень і рубців для пацієнта. Після такого втручання людина може залишити стіни медзакладу вже за день, ще через кілька днів – повернутися до роботи та вести повноцінне життя.

Пухлина розміром з тенісний м'яч

Дорін Адамс – 75-річна пацієнтка Гіамуріадіса успішно пережила операцію за цією методикою. Раніше жінці вже робили краніотомію для видалення пухлини, але минуло року їй зробили операцію через брову, згідно з новою методикою. Новоутворенням було розміром з тенісний м'яч.

Пухлину мозку видаляють через брову: у Шотландії провели майже 50 операцій революційним методом - Фото 1
Хірург разом із пацієнткою / Фото ВВС

Порівнюючи досвід, жінка розповіла, що відновлення після краніотомії було важким і, на жаль, операція не розв'язала її проблему.

Різниця між двома втручанням – як день і ніч. Моє одужання було набагато швидшим. Мене виписали з лікарні через 2 дні, і я майже одразу повернувся до свого звичайного життя", – розповіла Адамс.

Пухлину мозку видаляють через брову: у Шотландії провели майже 50 операцій революційним методом - Фото 2У жінки залишилися невеликий шрам і синець під оком, який уже зійшов / Фото ВВС

За словами Гіамуріадіса, нова техніка "змінює правила гри". Разом із командою він прооперував таким методом 48 пацієнтів.

Теги по теме
Лечение
Источник материала
loader
loader