Малярія в Єгипті: ВООЗ зробило важливу заяву для туристів
Малярія в Єгипті: ВООЗ зробило важливу заяву для туристів

Малярія в Єгипті: ВООЗ зробило важливу заяву для туристів

І нарешті Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) зробила важливу заяву. Яка ситуація в Єгипті з малярією зараз, пише The Independent.

У Єгипті більше немає малярії

ВООЗ офіційно оголосила Єгипет країною, вільною від малярії, що стало кульмінацією столітніх зусиль з викорінення цієї хвороби.

Малярія так само стара, як і сама єгипетська цивілізація, але хвороба, яка мучила фараонів, тепер належить її історії, а не майбутньому,
– заявив гендиректор ВООЗ, доктор Тедрос Адханом Гебрейесус.

Єгипет став першою північноафриканською країною у Східному Середземномор'ї, яка отримала сертифікат вільної від малярії з 2010 року. Він свідчить про те, що країна успішно перервала місцеву передачу всіх малярійних паразитів протягом щонайменше 3 років поспіль. Для отримання цього статусу Єгипет продемонстрував ефективність своїх систем епідеміологічного нагляду та реагування, які мають вирішальне значення для запобігання будь-якому потенційному відновленню передачі малярії.

Загалом вільними від малярії офіційно оголосили 44 країни й одну територію, що стало значним досягненням у глобальній боротьбі з цією хворобою.

Це результат 100 років зусиль

За словами Тедроса, ця сертифікація Єгипту як країни, вільної від малярії, є воістину історичною подією і свідченням прихильності народу та уряду Єгипту до позбавлення від цього стародавнього лиха. Це досягнення стало результатом 100 років зусиль єгипетських урядів щодо викорінення малярії.

Зазначимо, малярія, яка передається комарами роду Anopheles, була прослідкована в Єгипті ще в 4000 році до нашої ери. Історики стверджують, що саме від цієї хвороби помер легендарний єгипетський фараон Тутанхамон.

У 1920-х роках Єгипет запровадив заборону на вирощування рису та інших культур поблизу житлових районів. Цей захід мав на меті мінімізувати взаємодію людини з комарами, особливо з огляду на те, що значна частина населення проживала вздовж берегів Нілу.

У 2014 році невеликий спалах малярії в Асуані, Єгипет, вдалося швидко локалізувати завдяки своєчасним заходам лікування та ефективній просвітницькій роботі серед населення.

При цьому останніми роками в Європі дедалі частіше фіксують випадки тропічних хвороб, раніше більш характерних для країн Африки, Азії та Південної Америки.

Теги по теме
Туризм Египет
Источник материала
loader