Опублікували текст радіодиктанту «Магія голосу»
Опублікували текст радіодиктанту «Магія голосу»

Опублікували текст радіодиктанту «Магія голосу»

Кожен, хто писав радіодиктант 25 жовтня, може перевірити себе самостійно.

28 жовтня об 11:00 сайти «Українського радіо» та «Суспільне Культура» опублікували текст Радіодиктанту національної єдності 2024 «Магія голосу», який відбувся 25 жовтня.

Цього року текст «Магія голосу», написаний письменницею Оксаною Забужко, читав поет і нині військовий Павло Вишебаба.

Текст радіодиктанту:

«Магія голосу»

Спочатку був "брехунець". З нього починався день: клац! — і пронизливе рокотання перших тактів "Реве та стогне…", а за ним примусово-бадьоре "Говорить Київ!" давали знак, що з-під теплої ковдри хоч-не-хоч пора вилізати.

Діти люблять чутися в гурті. Було приємно думати, що цієї миті по країні мільйони дітей так само збираються до школи, а їхні тати-мами — на працю, і всіх нас об’єднує голос із радіо. Людський голос — то взагалі матерія магічна, в нього можна закохатись, навіть не бачивши носія. "Оксано, Оксано, я чую твій голос, то вітер мені з України приніс", — під це танґо й досі танцюють на весіллях, не підозрюючи, що це фольклор засланчий, гулагівський — не до коханої дівчини звернений, а до легендарної співачки Оксани Петрусенко, чий спів у сталінські роки Всесоюзне радіо доносило і в сибірську пущу.

А в 1960-1980-ті, коли єдиною дозволеною формою патріотизму було вболівання за київське "Динамо", Україна була закохана в голоси футбольних коментаторів. Їх упізнавали з півслова, в їхніх модуляціях ловили, мов ковток свіжого повітря, солідарність зі "своїми" і обурення привілеями москвичів, котрим безсоромно підсуджували судді у вирішальних матчах. Аж дивно, яке багатство сенсів здатен виражати людський голос самою лиш інтонацією!

Згодом телевізор притупив нам на те слух.

Та, попри всі зміни технологій, от уже сто років Україна звучить в ефірі планети власним голосом. І нашого голосу більше нікому й ніколи не вимкнути й не заглушити.

Лише на ютуб-каналі «Українського радіо» трансляцію одночасно дивилися понад 110 тисяч користувачів.

Про собливості, нововведення та атмосферу, яка панувала на локаціях під час  написання Радіодиктанту національної єдності «Детектору медіа» розповіли координаторка Радіодиктанту Юлія Шелудько та член правління Суспільного Дмитро Хоркін.

«Детектор медіа» зібрав у соцмережах реакції про написання цьогорічного Радіодиктанту, якими поділились медійники, держслужбовці, актори, військові.

У 2023 році трансляція Радіодиктанту на платформах Суспільного об’єднала більше ніж пів мільйона українців. Ютуб-канал «Українського радіо» завдяки трансляції Радіодиктанту національної єдності 2023, яка відбулася 27 жовтня, опинився у трендах ютубу, зібравши понад 480 тис. переглядів.

 Фото: Суспільне

 

Читайте також
В окопах, бомбосховищах, на ТОТ і на Курщині. Дмитро Хоркин і Юлія Шелудько – про те, як писали ювілейний радіодиктант
Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності (ФОТО)
«Нашого голосу більше нікому і ніколи не вимкнути». Медійники — про Радіодиктант національної єдності-2024
25 жовтня — Радіодиктант національної єдності 2024: де слухати, дивитись і куди надсилати текст
Як долучитись до написання Радіодиктанту національної єдності 2024
Суспільне оголосило авторку та читця Радіодиктанту національної єдності 2024
Всеукраїнський радіодиктант національної єдності цього року відбудеться 25 жовтня
Найпопулярніші тексти року про Суспільне на «Детекторі медіа»: «Євробачення», радіодиктант і спорт
Переможці Радіодиктанту національної єдності 2023 отримають подарунки від Суспільного
Жодної помилки в Радіодиктанті національної єдності 2023 не припустилися дві учасниці
Трансляція радіодиктанту на платформах Суспільного об’єднала більше ніж пів мільйона українців
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Источник материала
loader