Туреччина може насолити Росії: які варіанти розгортання в протестів у Грузії
Туреччина може насолити Росії: які варіанти розгортання в протестів у Грузії

Туреччина може насолити Росії: які варіанти розгортання в протестів у Грузії

Про них розповів 24 Каналу головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус, зазначивши, що Грузія зараз стоїть на роздоріжжі і має обрати подальший вектор розвитку. До слова, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про тотальну фальсифікацію на парламентських виборах, які вона назвала "російськими".

Грузія має зробити вибір

Головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень вважає, що партія "Грузинська мрія", якою керує мільярдер Бідзіна Іванішвілі, що сколотив свої статки у Росії, останні роки все більше перетворювало Грузію на певний аналог Росії або Білорусі.

В Грузії посилювався контроль влади, а демократичні процеси послаблювались. Найголовніше, що формувався чіткий проросійський вектор, попри заяви влади про бажання йти до Європи, в НАТО,
– наголосив він.

Однак зараз настав той момент, коли Грузія має зробити вибір: зберегти цей проросійський вектор чи змінити його на європейський.

Акції протесту в Тбілісі мають розпочатися ввечері 28 жовтня. Тут, на думку Уса, можна провести аналогію з Майданом в Україні, який розпочався 21 листопада і тривав два тижні, після чого було ухвалене рішення його розігнати.

Щось подібне відбуватиметься і в Тбілісі. Там буде вирішуватись доля цієї країни. Якщо протестувальників влада розгонить, це означатиме, що Грузія рухатиметься за проросійським вектором. Однак все може змінитися, якщо в грузинському суспільстві буде така сама реакція, як під час Майдану в Україні,
– підкреслив він.

Втім, події в Грузії можуть розгортатися ще за одним сценарієм – білоруським. Однак, порівнюючи ці дві країни, грузини традиційно налаштовані агресивніше. Тому на відміну від протестних акцій у Мінську, в Тбілісі ситуація все ж таки не буде цілком проросійською.

Також не можна виключати чинник Туреччини у цій ситуації. Вона має спільний кордон з Грузією. також президент Туреччини має, з одного боку, нормальні стосунки з Владіміром Путіним. А з іншого – Туреччина зараз з Росією по різні сторони барикад у війнах в Сирії та в Лівії.

Тому не можна виключати, що Туреччина сприятиме антиросійським настроям в Грузії, щоб вона вийшла зі сфери впливу Росії,
– підкреслив Іван Ус.

До слова, голова Європейської Ради Шарль Мішель зазначив, що порушення, які були зафіксовані під час виборів в Грузії, мають бути розслідувані. Він закликав керівництво країни продемонструвати "тверду відданість курсу країни на вступ до Євросоюзу".

Источник материала
loader