У столиці викрили шахрайську схему з отримання мільйонів від померлих громадян
У столиці викрили шахрайську схему з отримання мільйонів від померлих громадян

У столиці викрили шахрайську схему з отримання мільйонів від померлих громадян

Джерело: повідомлення поліції Києва.

Організаторкою схеми виявилась 42-річна приватний нотаріус, яка залучила до протиправної діяльності трьох спільників – двох чоловіків та жінку віком від 40 до 43 років.

Злочинний план фігурантів полягав у незаконному заволодінні чужою спадщиною з банківських рахунків померлих осіб, інформацію про яких вони отримували, у тому числі від клієнтів.

У столиці викрили шахрайську схему з отримання мільйонів від померлих громадян - Фото 1

“У 2022 році до приватного нотаріуса звернулась 30-річна киянка для оформлення спадщини, яка залишилася після смерті батька. На підставі отриманого звернення зловмисниця звернулась з офіційним запитом до банку та з’ясувала, що на рахунку померлого зберігається близько 860 тис. гривень, якими вирішила заволодіти. Фігурантка надала спадкоємиці підроблену відповідь від банківської установи, у якій була зазначена інша сума – 112 гривень, та надалі разом зі спільниками підробили свідоцтво про право на спадщину за заповітом на одного з учасників схеми й таким чином заволоділи грошима”.

У столиці викрили шахрайську схему з отримання мільйонів від померлих громадян - Фото 2

Інший епізод відноситься до 2023 року; тоді за аналогічною схемою фігуранти заволоділи грошима іншої спадкоємиці, привласнивши близько 183 тис. гривень з рахунку її померлого сина.

У столиці викрили шахрайську схему з отримання мільйонів від померлих громадян - Фото 3

Поліцейські провели ряд обшуків за місцями мешкання фігурантів й у робочому кабінеті нотаріуса, звідки вилучили документацію, мобільні телефони та банківські картки.

У столиці викрили шахрайську схему з отримання мільйонів від померлих громадян - Фото 4

Слідчі, за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури повідомили зловмисникам про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілому. Санкція статті передбачає дванадцять років позбавлення волі. Наразі вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжних заходів.

Источник материала
loader