В Україна планують скасувати фермерські господарства
В Україна планують скасувати фермерські господарства

В Україна планують скасувати фермерські господарства

Законопроєкт за №6013 “Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період”,  який настирно проштовхується до прийняття у другому читанні,  передбачає неможливість подальшого існування фермерських господарств. Тобто скасовує таку форму господарювання.

Фермерські господарства за чинним законодавством України є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Стаття 20 законопроєкту забороняє створення юридичних осіб в організаційно-правових формах фермерського господарства.

ппппп

А стаття 22 зобов’язує власника фермерського господарства протягом п’яти років реорганізувати підприємство (злиття з господарським товариством, приєднання до господарського товариства, перетворення на господарське товариство) або його ліквідувати.

Під час війни та за умови абсолютного лідерства в експорті з України сільськогосподарської продукції,  навіщо перетворювати, всупереч бажанню фермерів, їх господарства на акціонерні чи інші господарські товариства?

«Десятки тисяч фермерів впевнені, що це шлях до аграрного рейдерства та до непотрібної бюрократизації їх діяльності. По суті на непотрібні фермерам папери і процедури. А також до створення «робочих місць» особам, які не вміють вирощувати  зерно, худобу, птицю, але добре обізнані у викачуванні грошей із селян, – прокоментував Анатолій Гайворонський, заступник голови ГС” Всеукраїнський Конгрес фермерів”, голова Асоціації фермерів та землевласників Дніпропетровської області, – « Так кого мають підтримати народні обранці під час голосування? Слугою кого вони є?».

Учасники Четвертий форум підтримки проєвропейських правових реформ вважають, що  законопроєкт № 6013 є загроза національній безпеці України. Вони наголошують на тому, що цей законопроєкт суперечить положенням Конституції України та принципу верховенства права, створює ризики для економічного (господарського) законодавства України в контексті євроінтеграції, несе системні загрози національній економічній безпеці в умовах правового режиму воєнного стану та повоєнного відновлення.

6f753c82 3a71 4c5a 8958 41b6139b28b6
D6a7182c B45c 49ef B67e C84ec02017b3

Суспільству нав’язується відмова від проголошеного Конституцією України економічного багатоманіття, багатоманітності форм власності та множинності організаційно-правових форм господарювання.

Учасники Форуму вважають неприпустимою дестабілізацію правової системи в умовах війни та нічим не обґрунтовану «реформу» системи юридичних осіб, яка в умовах війни підриває обороноздатність держави Україна та місцевого самоврядування в Україні, і висловлюють готовність узяти активну участь у подальшій конструктивній роботі з оновлення правового забезпечення економіки України на засадах  поглиблення та розвитку кодифікації економічного законодавства, посилення стійкості економічної системи держави.


Перегляди: 0
Источник материала
loader