Скуштувати делікатес дедалі важче: у Греції рекордна температура моря "насолила" і ресторанам
Скуштувати делікатес дедалі важче: у Греції рекордна температура моря "насолила" і ресторанам

Скуштувати делікатес дедалі важче: у Греції рекордна температура моря "насолила" і ресторанам

Очевидно, ці кліматичні виклики мають значний вплив на туристичний сектор Греції, який є життєво важливим для національної економіки. Тепер це торкнулося і ресторанів – вони змушені вилучати популярну страву зі свого меню, повідомляє 24 Канал з посиланням на The Independent.

У Греції через екстремальну спеку гинуть мідії

На півночі Греції вже вдруге за 3 роки через рекордно високу температуру моря збір мідій стикається зі значними проблемами. Місцеві фермери повідомили про приголомшливе зниження улову на 90% у 2024 році. Експерти попереджають, що прогноз на наступний рік також може бути ще похмурішим.

Греція, як і її середземноморські сусіди, стикається зі значними проблемами через зміну клімату, яка цього року проявилася у тривалих періодах вищих за середні температур, посухи та спустошливих лісових пожеж. Ці екологічні фактори серйозно вплинули на різні сектори сільського господарства, особливо на виробництво каштанів, яблук і вишень.

У нещодавньому звіті вчені попередили, що екстремальні погодні умови, пов'язані з глобальним потеплінням, становлять значну загрозу для аквакультури в Греції.

Це показує навіть найбільш скептично налаштованим, що кліматична криза тут... Ми дуже близькі до краху вирощування мідій у Греції, тому держава повинна підтримати місцевих фермерів,
– сказав Костас Кукарас, біолог, який вивчає морські екосистеми.

Зазначається, що в липні 2024 року країна пережила серію інтенсивних хвиль спеки, що призвело до тривожного підвищення температури моря. Вода в затоці Термайкос, життєво важливому центрі виробництва мідій, кілька днів поспіль перевищувала 30 градусів за Цельсієм – стан, який вважається несприятливим для їх виживання.

Яка ситуація з аквакультурами в Греції

У нещодавньому звіті Грецької організації виробників аквакультури (HAPO) було виявлено, що вартість їстівних водних організмів, вирощених у Греції, сягнула понад 619 мільйонів євро у 2021 році. Ця цифра позиціює Грецію як третього за величиною виробника аквакультури в Європі, поступаючись лише Франції та Іспанії.

У Греції через екстремальну спеку загинули майже всі мідії
У Греції через екстремальну спеку загинули майже всі мідії / Ілюстративне фото Unsplash

Зокрема, Греція є провідним виробником середземноморських мідій, експортуючи майже 20 000 тонн щорічно, переважно вирощених невеликими сімейними підприємствами.

Зараз чимало малих аквафермерів Греції зіткнулися з серйозними фінансовими труднощами, і, за деякими даними, на межі банкрутства.

У відповідь на кризу ці фермери звертаються до уряду з проханням надати їм компенсацію для погашення боргів. Тим часом деякі з них активно шукають альтернативні можливості працевлаштування, оскільки ситуація продовжує погіршуватися.

Теги по теме
Туризм Греция
Источник материала
loader
loader