У різних культурах жолуді використовували для приготування борошна, кави чи навіть каш. Вони багаті на вітаміни та мінерали, розповідає 24 Канал.
Як правильно підготувати жолуді
Для початку слід обрати безпечні жолуді. У жодному випадку не варто збирати плоди з дуба, який росте поруч з дорогою. Вони мають бути цілими та без пошкоджень. Очистіть їх від шкірки – це зручно робити ножем. Коли ви розділите їх на половинки, переконайтеся, що всередині вони не пошкоджені.
Для того, щоб "забрати" гіркоту, жолуді потрібно вимочити у воді. Покладіть очищені половинки у велику миску з холодною водою. Залиште їх на кілька годин, змінюючи воду кожні 1 – 2 години.
Як приготувати борошно з жолудів
Очистьте жолуді від шкарлупи, розріжте на чотири частини та залийте водою. Вимочуйте жолуді протягом двох діб, змінюючи воду щонайменше тричі на день. Вода буде набувати чайного кольору, витягуючи дубильну кислоту.
Перекладіть жолуді в каструлю, залийте свіжою водою та нагрійте до кипіння, але не кип’ятіть. Набряклі жолуді пропустіть через м’ясорубку, отриману кашку розподіліть тонким шаром і залиште висихати на рівній поверхні.
Після цього підсушіть жолуді в духовці на слабкому вогні, поки вони не почнуть похрускувати, як сухарі. Розітріть їх у ступці або змеліть у кавомолці. Великий помел підходить для приготування каші, а дрібний – для отримання борошна, яке можна використовувати для випічки коржів чи хліба.
Печиво з жолудями
- Час: 30 хвилин
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 200 грамів жолудевого борошна;
– 100 грамів пшеничного борошна;
– 100 грамів вершкового масла;
– 100 грамів цукру;
– 1 яйце;
– 1 чайна ложка розпушувача;
– дрібка солі;
– 1 чайна ложка ванільного цукру.
Приготування:
- Змішайте жолудеве та пшеничне борошно з розпушувачем і дрібкою солі.
- В окремій мисці збийте вершкове масло з цукром до однорідної маси.
- Додайте яйце та ванільний цукор, перемішайте.
- Поступово введіть борошняну суміш до масляної. Замісіть м'яке тісто.
- Загорніть його у харчову плівку та поставте в холодильник на 30 хвилин. Розкачайте тісто на товщину 5 міліметрів. Виріжте печиво за допомогою форм або склянки. Викладіть печиво на деко з пергаментом.
- Випікайте у розігрітій до 180 градусів духовці близько 12 – 15 хвилин, поки краї не стануть золотистими.
- Дайте печиву охолонути і подавайте з улюбленими напоями.
Як приготувати особливе печиво: покроковий рецепт.