Нове дослідження харчування
У рамках шестиденного експерименту взяли участь 55 дорослих з нормальним індексом маси тіла. Учасників розділили на три групи: одну, яка нічого не їла вночі; другу, яка робила легкі перекуси; і третю, яка споживала повноцінні страви, пише 24 Канал з посиланням на журнал Diabetologia.
Всі вони не спали вночі та спали вдень протягом чотирьох днів, на п’ятий день вони поверталися до звичайного режиму сну та харчування, а на шостий день проводився тест на рівень глюкози в крові.
Харчування вночі шкодить здоровʼю
В учасників, які їли в нічну зміну, була значно знижена толерантність до глюкози в порівнянні з тими, хто утримувався від їжі вночі.
Ми помітили, що у тих, хто їв вночі, рівень глюкози в крові різко підвищувався, тоді як у тих, хто голодував вночі, спостерігалося збільшення секреції інсуліну, що дозволяло підтримувати рівень цукру в нормі,
– коментує професорка Леоні Хайлбронн, одна з авторок дослідження.
Відомо, що серед працівників нічних змін частіше виникають діабет і серцево-судинні захворювання, а також у них спостерігається надмірна вага. Дослідження припускає, що час приймання їжі може відігравати ключову роль у виникненні цих проблем.
У всіх учасників спостерігалося порушення чутливості до інсуліну, що додає доказів того, що нічне життя негативно впливає на метаболізм глюкози.