Віджимання чайного пакетика в чашку збільшує концентрацію дубильних речовин (танінів) у напої. Хоча таніни в невеликих кількостях корисні, їх надлишок може негативно вплинути на смак і навіть здоров'я, пише 24 Канал.
Що відбувається при надлишку танінів
Надмірна кількість танінів робить чай гірким і менш приємним на смак. Таніни можуть перешкоджати утриманню рідини в організмі. Вони заважають засвоєнню заліза та деяких інших мікроелементів.
Таніни можуть порушувати функцію ферментів, що створює додаткове навантаження на печінку й нирки. Занадто міцний чай може провокувати головний біль і стрибки тиску. Надлишок танінів може подразнювати шлунок.
Постійне споживання надмірно міцного чаю призводить до потемніння зубів.
Як правильно поводитися з чайним пакетиком
Щойно чай настоїться (зазвичай 3 – 5 хвилин), пакетик варто витягнути з чашки, щоб уникнути надмірної концентрації танінів. Не потрібно віджимати пакетик у чашку. Цей звичний рух лише додає гіркоти напою та підвищує концентрацію шкідливих речовин.
Що робити з використаним пакетиком:
- Використовуйте його повторно для поливу кімнатних рослин — дубильні речовини можуть бути корисними для ґрунту.
- Заморожуйте пакетик і прикладайте до втомлених очей як компрес — це допомагає зняти набряки завдяки заспокійливим властивостям чаю.
- Дотримуючись цих простих правил, ви зможете насолоджуватися смачним і корисним чаєм без шкоди для здоров’я.