Новорічне меню зі страв, які є традиційними для новорічного столу в Україні (салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо), цього року обійдеться на родину з чотирьох осіб близько 3594,05 грн, тобто на 24,8% дорожче, ніж торік.
Про це свідчать результати підрахунків науковців ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Так, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 384,41 грн. Це на 17,7% більше, ніж торік. Найдорожчим інгредієнтом страви цього року стала ковбаса — 160 грн за 0,5 кг (зростання цін на 11,1% залежно від виробника). Відчутно подорожчали овочі. Ціна на картоплю зросла порівняно з минулим роком на 70%: за 580 г заплатимо 20,01 грн. Дві морквини (280 г) обійдуться у 8,41 грн (+ 98,7%), 2 цибулини (230 г) — у 4,16 грн (+5,7%). На решту складових святкового салату ціни також підвищилися: 6 яєць курячих (360 г) коштують 46,82 грн (+35,4%), зелений горошок — 56,05 грн за 0,5 кг (+24,6%). Ціна на консервовані огірки залишилася на рівні минулого року — 38,21 грн за 200 г. Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 50,75 грн (+12%).
Внаслідок зростання цін на складові салату «Оселедець під шубою» (1,570 кг продуктів) вартість новорічної страви сягне 168,19 грн. Це на 21,9% перевищить торішній показник у 138,01 грн. Левову частку вартості складе філе оселедця — 119 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 25,88 грн. Більш ніж удвічі проти минулого року зросли ціни на овочі — картоплю та моркву. За 2 картоплини (280 г) доведеться заплатити 9,66 грн, 1 морквину (190 г) — 5,71 грн, 1 буряк (250 г) — 4,86 грн, 1 цибулину (170 г) — 3,08 грн.
Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 13,4%. За 350 г сирокопченої ковбаси «Брауншвейзька» сплатимо 334 грн (на 19 % більше проти цін 2023 року), півкіло бекону запеченого — 227 грн (+11%), кілограм битка зі свинини (свіжого) — 294 грн (+12%). М’ясо птиці станом на кінець 2024 року залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 174 грн (зростання ціни на 9%). Загалом вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1029 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 119 грн.
Молочні продукти цього року суттєво додали в ціні. Твердий сир (300 г) коштуватиме 148,5 грн (+28%), а пачка масла вершкового (200 г) — 104 грн (+44%).
Вартість овочів на новорічному столі в середньому складе 496 грн — на 32% більше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 65 грн (+70%), гриби печериці (1 кг) — 157 грн (+15%), перець солодкий (0,5 кг) — 99 грн (+38%), огірки свіжі (0,5 кг) — 55 грн (+22%), помідори свіжі (1 кг) — 120 грн (+42%).
Фрукти на святковому столі обійдуться у 254 грн (зростання вартості на 49%). За 2 кг мандаринів заплатимо 177 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому 62 грн, 1 лимон (200 г) — 15 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+19%). Шоколадні цукерки — в середньому 280 грн за 1 кг (+40%).
Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 209 грн. Трохи більше — 263 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 17% і 25%.
Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 110,95 грн (зростання в ціні на 7,3%). За сік «Наш Сік» мультивітамін з м'якоттю 950 мл доведеться заплатити 39,50 грн (+9%), за напій «Кока-кола» (1,75 л) — 48,22 грн (+6%), за мінеральну воду «Моршинська» (1,5 л) — 23,23 грн (+7%).
«Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 3594,05 грн», — порахували фахівці.
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 739 грн. Залежно від виробника баночка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 420 грн, а 180 г червоної риби — у 319 грн.
«Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4333,05 грн (+27,3%)», — додали в інституті.
Зростання порівняно з минулим роком вартості новорічного столу майже на чверть (+24,8%) свідчить про збільшення витрат споживачів на продукти харчування, що особливо відчутно на тлі економічних труднощів та зниження доходів населення. Тож більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів харчування, вважає директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко.