Не робіть цю помилку: вчена назвала олії, які не можна використовувати для приготування їжі
Не робіть цю помилку: вчена назвала олії, які не можна використовувати для приготування їжі

Не робіть цю помилку: вчена назвала олії, які не можна використовувати для приготування їжі

Алекс Руані, доктор наук та викладач Академії наук про здоров'я, розповіла, як правильно вибрати олію з користю для здоров'я. Про це повідомляє 24 Канал з посиланням на The Health Sciences Academy.

Як визначити, яку олію обрати для приготування їжі

Перше, на що звертає увагу Алекс Руані, – це які олії утворюють шкідливі сполуки при нагріванні. Точка димлення оливи – це температура, при якій вона переходить за безпечну межу й починає диміти.

Коли олія нагрівається вище точки димлення, вона вивільняє вільні радикали – вступає в реакцію з киснем, утворюючи шкідливі сполуки. Вільні радикали можуть пошкодити клітини та ДНК в організмі людини.

Не робіть цю помилку: вчена назвала олії, які не можна використовувати для приготування їжі - Фото 1
Олія в магазинах України / Фото 24 Канал

Одна зі шкідливих сполук, яка може утворюватися при нагріванні, називається HNE. Ця сполука пов'язана з патогенезом судинних захворювань, таких як атеросклероз, діабет і нейродегенеративні розлади.

Які олії найкращі для приготування їжі

Щодо рівня насиченості жирів в кулінарних оліях, враховуйте типи жирних кислот, які в них містяться. Це дасть вам велику підказку як щодо їхньої термостійкості, так і загальної стабільності.

Олії з насиченими жирними кислотами – найкращий вибір для приготування їжі. До таких олій відносяться:

  • кокосова олія,
  • топлене олія,
  • вершкове масло,
  • пальмова олія.

Ці олії зберігають стабільність за високих температур.

Не робіть цю помилку: вчена назвала олії, які не можна використовувати для приготування їжі - Фото 2
Олія в магазинах України / Фото 24 Канал

Список масел, які вважаються найбільш шкідливими при приготуванні їжі через їх нестабільність та схильність до утворення вільних радикалів:

  • соєва олія,
  • кукурудзяна олія,
  • ріпакова олія,
  • соняшникова олія,
  • сафлорова олія.

Ці олії містять поліненасичені жири, які при нагріванні руйнуються, виділяючи шкідливі сполуки.

Як пояснила Алекс Руані, для смаження, запікання та приготування на грилі рекомендується використовувати олію з високою температурою димлення. Наприклад, рафіновану оливкову олію, олію авокадо, гхі або кокосову олію.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.

Источник материала
loader
loader