Один келих вина на день – захист від серцевих ускладнень
Один келих вина на день – захист від серцевих ускладнень

Один келих вина на день – захист від серцевих ускладнень

Помірне вживання вина може знизити серцево-судинні ризики до 50%, але необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити ці результати та вивчити механізми, що лежать в основі. Згідно з комплексним багатоцентровим дослідженням, проведеним дослідниками з Університету Барселони, Hospital Clinic, Інституту біомедичних досліджень Августа Пі і Суньєра (IDIBAPS), Physiopathology of Obesity, споживання вина від легкого до помірного пов’язане зі зниженням ризику серцево-судинних ускладнень. і Центр біомедичних досліджень мережі харчування (CIBEROBN) і Університет Наварри (UNAV).

Дослідження, опубліковане в European Heart Journal, вивчало вплив споживання вина з використанням винної кислоти — біомаркера, отриманого з винограду. У дослідженні взяли участь 1232 учасники проекту PREDIMED, масштабного епідеміологічного дослідження, зосередженого на впливі середземноморської дієти на здоров’я серцево-судинної системи.

За словами дослідників, «без сумніву, надмірне вживання алкоголю має серйозні наслідки для здоров’я. Проте наслідки помірного та відповідального вживання вина все ще є предметом дискусій у науковому співтоваристві. Результати цього та інших досліджень мають допомогти поставити помірне споживання вина на належне йому місце як елемент середземноморської дієти, яка вважається найздоровішою у світі».

Інфографіка про споживання вина та здоров'я серцево-судинної системи
Незважаючи на те, що надмірне вживання алкоголю має серйозні наслідки для здоров’я, нове багатоцентрове дослідження надає нові докази того, що вживання від півсклянки вина до повного келиха вина на день може допомогти знизити ризик серцевих проблем

​​​​​​Суперечки про вплив вина

Сьогодні точаться багато суперечок щодо впливу на здоров’я помірного вживання алкогольних напоїв загалом і вина зокрема. Рамон Еструх підкреслює, що «частина цих дебатів пов’язана з суперечливими результатами досліджень, які вказують на захисний ефект вина, тоді як інші не виявили такого ефекту». Ці відмінності можна пояснити можливими помилками в записах споживання вина.

«Епідеміологічні дослідження, що оцінюють роль вина в частоті серцево-судинних подій, часто ґрунтуються на інформації про вживання вина, отриманій від самих себе. Це надійні дані, але з урахуванням похибок вимірювань через неточне пригадування або упереджене уявлення про соціальну бажаність вживання алкогольних напоїв», – пояснює він.

У відповідь на цю проблему дослідники в цьому дослідженні вимірювали споживання вина за допомогою досліджень частоти споживання їжі, що вони підтверджували об’єктивним біомаркером: концентрація винної кислоти в сечі, молекули, яка виробляється переважно у винограді та рідко синтезується інші види рослин.

Читайте також -  Вчений розкриває, як стрес викликає депресію через запалення

Зниження з 38% до 50%

Використовуючи цю методологію, дослідження проаналізувало споживання вина та серцево-судинні результати в когорті пацієнтів PREDIMED. Загалом було оцінено 1232 учасники, у тому числі 685 із серцево-судинними подіями (серцево-судинна смерть, інфаркт міокарда, інсульт або серцева недостатність) і 625, які були відібрані випадковим чином.

Аналіз даних показує, що споживання легкого вина (від однієї склянки на тиждень до менше половини склянки на день) знижує ризик розвитку серцево-судинних ускладнень на 38%, але це зниження досягає 50% при помірному споживанні (від половини склянки). склянки і по одній склянці на день). Однак, коли споживання перевищує один напій на день, захисний ефект зникає. Дослідники також попереджають, що «коли ми говоримо про помірне вживання вина, це завжди під час їжі, ніколи між прийомами їжі».

Додаткові дослідження для підтвердження результатів

Незважаючи на ці висновки, Інес Домінгес зазначає, що «спостереження дослідження обмежує можливість встановити причинно-наслідковий зв’язок», а експерти зазначають, що необхідні додаткові дослідження: «Результати когортних досліджень завжди повинні бути підтверджені для більшої впевненості».

У зв’язку з цим вони вказують на два потенційних напрямки дій. Перший передбачає розробку рандомізованих досліджень харчових втручань шляхом випадкового розподілу учасників на групи з різним споживанням вина.

«Це дуже дорогі дослідження. Зараз триває один, але результати триватимуть чотири-п’ять років», – додають вони. По-друге, вивчати механізми цих захисних ефектів вина на серцево-судинну систему, наприклад дослідження протизапальної сили винних поліфенолів, таких як ресвератрол та інші фенольні сполуки. «Знання механізмів надає багато правдоподібності результатам епідеміологічних когортних досліджень», — підсумовують вони.​​​​

Источник материала
loader
loader