Про це повідомляє портал EastFruit, передає Укрінформ.
"Середній показник зростання цін на плодоовочеву продукцію не відрізнявся від річної інфляції, що говорить про стабілізацію плодоовочевого ринку", - зауважили аналітики порталу.
Торік найбільше зросли ціни на капусту, моркву та яблука. Капуста за рік подорожчала втричі через зниження обсягів виробництва та невисоку якістьпродукції. Гуртові ціни на моркву зросли майже в 2,6 раза і досягли 26 грн/кг ($0.61) станом на початок січня 2025 року. Яблуко подорожчало в середньому на 79% і зараз продається оптом по 25-28 грн/кг, що теж еквівалентно приблизно 60 центам США. Яблука преміальної якості продаються значно дорожче.
Аналогічною яблуку була і ситуація по груші, яка за рік подорожчала в середньому на 70% на ринку України.
За іншими ключовими позиціями відзначалося наступне зростання цін: перець солодкий та виноград – 20%, картопля – 30%. При цьому ціни на цибулю та тепличні помідори за рік не змінилися, а тепличні огірки подешевшали за рік у середньому на 5%. Найбільш суттєво – на 8% знизилися оптові ціни на банани.
Як повідомлялося, ціни на моркву в Україні продовжують зростати вже протягом кількох тижнів.На даний момент ціновий діапазон на моркву вже озвучується в межах 25-32 грн/кг ($0,59-0,76/кг), залежно від якості та обсягів пропонованих партій овочів, що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.