В Україні змінилися правила забою тварин
В Україні змінилися правила забою тварин

В Україні змінилися правила забою тварин

З 1 січня 2025 року в Україні набули чинності зміни до закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Нові правила регламентують забій тварин, реалізацію продукції та впроваджують обов’язкову ветеринарну перевірку. Про це повідомляє Держпродспоживслужба, пише agronews.ua.

Нововведення:

  • забій для власного споживання: продукти, отримані від подвірного забою тварин, можуть використовуватися виключно для власного споживання;
  • реалізація продукції: продукти забою дозволено продавати кінцевому споживачу на агропродовольчих ринках у межах 50 км від місця забою або в межах області.

Обмеження:

  • заборонений забій тварин без ветеринарного документа, що підтверджує їх здоров’я;
  • забій свійських копитних тварин, диких ссавців, свійської птиці та кролів поза бойнями з експлуатаційним дозволом недопустимий.

Винятки:

  • до трьох голів парнокопитних чи інших копитних тварин на тиждень;
  • до п’яти голів свійської птиці або кролів на день.

В обох випадках обов’язковий передзабійний та післязабійний огляд ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром. Єдиним супровідним документом є товарно-транспортна накладна з інформацією про ідентифікацію тварин.

Мета змін:

  • врегулювання господарської діяльності у сфері забою тварин;
  • забезпечення безпечності харчових продуктів;
  • зменшення екологічного впливу відходів забою.


Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader