Вчені кількісно оцінили шкоду солодких напоїв
Вчені кількісно оцінили шкоду солодких напоїв

Вчені кількісно оцінили шкоду солодких напоїв

Напої з цукром, такі як газовані та енергетичні напої, розроблені для того, щоб бути надзвичайно приємними, насиченими екстравагантною кількістю підсолоджувачів, щоб стимулювати центри задоволення в мозку. Однак це початкове задоволення заперечує приховану небезпеку. Підсолоджені напої, як правило, мають мізерну поживну цінність, і дослідження показують, що звичне споживання може підвищити ризик таких проблем зі здоров’ям, як карієс, ожиріння, діабет 2 типу та серцеві захворювання.

Фактично, згідно з новим дослідженням під керівництвом дослідників з Університету Тафтса в США, приблизно 1,2 мільйона нових випадків серцево-судинних захворювань і 2,2 мільйона нових випадків діабету 2 типу розвиваються в усьому світі щороку через те, що люди вживають підсолоджені напої. І хоча загальне споживання солодких напоїв останнім часом скоротилося в деяких розвинених країнах, автори дослідження відзначають, що газовані напої та їх спорідненість залишаються значною загрозою для здоров’я населення в більшості країн світу, особливо в країнах, що розвиваються.

«Напої з цукром інтенсивно рекламуються та продаються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу», — говорить старший автор Даріуш Мозаффаріан, кардіолог і вчений у сфері охорони здоров’я з Університету Тафтса. «Ці громади не тільки споживають шкідливі продукти, але й часто гірше оснащені для боротьби з довгостроковими наслідками для здоров’я».

Проблема особливо гостра в деяких країнах. Дослідження пов’язує, наприклад, майже одну третину всіх нових випадків діабету в Мексиці з солодкими напоями, а також майже половину всіх нових випадків діабету в Колумбії. Дослідники повідомляють, що в Південній Африці близько 28 відсотків нових випадків діабету та 15 відсотків нових випадків серцево-судинних захворювань можна віднести до солодких напоїв.

Дослідження зосереджено на підсолоджених напоях (SSBs), які автори визначають як будь-який напій з додаванням цукру та щонайменше 50 кілокалорій на порцію 8 унцій. Це включає комерційні або домашні безалкогольні напої, енергетичні напої, фруктові напої, пунш, лимонад і фрески. Це визначення виключає такі напої, як підсолоджене молоко, 100-відсоткові фруктові та овочеві соки, а також некалорійні штучно підсолоджені напої, відзначають дослідники, хоча багато з них все ще можуть становити ризик для здоров’я, якщо вживати їх у надмірній кількості.

Читайте також -  Аргірія: рідкісна хвороба, яка робить людей синіми

Дослідники отримали дані про споживання напоїв із Global Dietary Database, включаючи 450 опитувань із даними про споживання SSB, які представляють загалом 2,9 мільйона людей зі 118 країн. Щоб пролити світло на зв’язок між ССБ і захворюваннями, вони включили ці дані та частоту серцево-метаболічних захворювань у порівняльну оцінку ризику на основі попередніх досліджень фізіологічного впливу солодких напоїв.

У всьому світі це вказує на те, що SSB є фактором, що сприяє виникненню 1,2 мільйона нових випадків захворювань серця щороку, а також 2,2 мільйона нових випадків діабету 2 типу. Дослідження також припускає, що SSBs є причиною приблизно 80 000 смертей від діабету 2 типу та 258 000 смертей від серцево-судинних захворювань щороку. Це руйнівна жертва, але висвітлення ролі солодких напоїв, як це, може допомогти змінити ситуацію, пояснює перший автор і вчений-дієтолог Лаура Лара-Кастор, раніше доктор філософії. студент Тафтса, а зараз у Вашингтонському університеті.

«Нам потрібні термінові втручання, засновані на фактичних даних, щоб обмежити споживання підсолоджених напоїв у всьому світі, перш ніж ще більше життя скоротиться через їх вплив на діабет і серцеві захворювання», — каже Лара-Кастор .

Наше тіло швидко перетравлює солодкі напої, відзначають дослідники, підвищуючи рівень цукру в крові, забезпечуючи в кращому випадку лише мізерну поживну цінність. Занадто часте вживання цих напоїв може призвести до збільшення ваги та резистентності до інсуліну, а також до різних метаболічних проблем, пов’язаних із діабетом 2 типу та серцево-судинними захворюваннями. Усвідомлення громадськості щодо цих ризиків може зростати, але недостатньо швидко та повсюдно, кажуть дослідники.

«Потрібно зробити набагато більше, особливо в країнах Латинської Америки та Африки, де споживання високе, а наслідки для здоров’я серйозні», – каже Мозаффаріан. «Як різновид, ми повинні звернути увагу на споживання підсолоджених напоїв». Дослідження було опубліковано в Nature Medicine.

Источник материала
loader
loader