Рентабельність знизилася у 47% опитаних представників ресторанного бізнесу, а багато закладів змушені були підвищити ціни через зростання вартості продуктів.
Такі дані отримані в результаті дослідження, проведеного компанією Poster.
Відзначається, що 2024-й став роком адаптації для українських рестораторів, які стикнулися з численними викликами, серед яких дефіцит кадрів, економічна невизначеність і мобілізація. Проте в умовах генераторної економіки багато закладів змогли втримати рівень цін і мотивацію.
Згідно з даними дослідження, виручка закладів зросла на 10% порівняно з 2023 роком, середній чек збільшився на 17%, але відвідуваність впала на 3%. Це зниження було особливо помітним у другому півріччі, коли відвідуваність впала на 7% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.
Щодо типів бізнесу, найбільше знизилася відвідуваність у піцерій, фастфудів та ресторанів. Найбільше зростання показали заклади, що спеціалізуються на суші (виручка +16%) та кав'ярні (+14%). Виручка та середній чек збільшилися в закладах найбільших міст через зростання цін.