Бактерії ротової порожнини можуть впливати на здоров’я мозку, а дієта може допомогти зберегти когнітивні функції. Бактерії у вашому роті можуть відігравати дивовижну роль у здоров’ї мозку, потенційно впливаючи на зниження когнітивних функцій у віці. Нове дослідження показує, що дієта, багата нітратами, які містяться в листовій зелені та середземноморській дієті, може підтримувати корисні ротові бактерії, пов’язані з кращою пам’яттю та зниженням ризику деменції.
Дослідження показує, що мікробні екосистеми в наших ротах можуть впливати на когнітивні функції з віком. Втручання, такі як пребіотики, включаючи дієтичні нітрати, можуть допомогти уповільнити когнітивне зниження.
Приблизно 15% людей похилого віку відчувають легкі когнітивні порушення (MCI), які є найбільшим фактором ризику розвитку деменції або хвороби Альцгеймера. Попередні дослідження встановили зв’язок між пародонтитом (захворюванням ясен) і погіршенням когнітивних функцій. Вчені визначили два потенційних шляхи зв’язку здоров’я ротової порожнини зі здоров’ям мозку:
- Патогенні ротові бактерії можуть потрапити в кров і потрапити в мозок.
- Ці шкідливі бактерії можуть витіснити бактерії, що знижують кількість нітратів, які відіграють вирішальну роль у виробництві оксиду азоту — сполуки, необхідної для синаптичної пластичності та довготривалої потенціації в мозку.
Дослідження мікробіому порожнини рота та когнітивного здоров’я
Анні Ванхатало та її колеги охарактеризували мікробіом порожнини рота 115 учасників, 55 з яких мали легкі когнітивні порушення. Деякі учасники мали алель аполіпопротеїну E4 (APOE4), який підвищує ризик зниження когнітивних функцій і хвороби Альцгеймера. Висока відносна кількість бактерій у роду Neisseria була пов’язана з кращою виконавчою функцією та зоровою увагою в групі з легкими когнітивними порушеннями. Серед здорових учасників Neisseria корелювала з робочою пам’яттю.
Висока поширеність бактерій у роду Porphyromonas передбачала статус легкого когнітивного порушення, тоді як Prevotella intermedia передбачала статус носія APOE4. На думку авторів, дієта може впливати на мікробіом ротової порожнини, а дієта, багата нітратами (така як середземноморська дієта та дієта «Дієтичні підходи до зупинки гіпертонії»), сприяє бактеріям, пов’язаним з хорошими когнітивними результатами.