Фермери України відновлюють овочівництво, проте бракує сховищ - експерт
Фермери України відновлюють овочівництво, проте бракує сховищ - експерт

Фермери України відновлюють овочівництво, проте бракує сховищ - експерт

Попри повномасштабне вторгнення РФ українські фермери змогли налагодити виробництво овочів, хоча наразі більшість із них доводиться імпортувати.

На цьому наголосив президент Української Плодоовочевої Асоціації Тарас Баштанник, передає Укрінформ з посиланням на асоціацію.

«Очевидно, що вже третій рік агресія росії проти України, справляла і продовжує справляти тиск на сільське господарство, зокрема на плодово-ягідний сектор. Що стосується ринків, то, очевидно, було втрачено південь України. Але наразі, можна впевнено сказати, що за цих неповних три роки, Україна в більшій мірі компенсувала виробництво овочів. Але ще не компенсувала зберігання”, - вважає Баштанник.

За його словами, Україна стала нетто-імпортером овочів, навіть «борщового набору», зокрема ввозяться капуста, морква, буряк, картопля тощо. Експерт пояснює це браком овочесховищ, які потребують великих інвестицій, і вважає, що не всі фермери готові вкладати в це свої кошти.

Окрім недостатніх потужностей для зберігання, проблему посилили й актуальні кліматичні умови та брак робочої сили.

“Щодо погоди, – середньорічні температури явно ростуть і для Київщини та центру України, вони вже досягли певних критичних показників. І це безпосередньо впливає і буде впливати на врожайність та сезонність культур. Що стосується проблеми людей – це парадоксальна ситуація. Навіть успішні господарства ті, що останні роки досить добре заробили на овочах, в цьому році або взагалі нічого не будуть сіяти, або зменшать площі попередніх культур”, - зауважив Баштанник.

Президент асоціації зазначив, що наразі обговорюється можливість найму працівників з-за кордону. Питання лише в тому, наскільки це стане масштабним явищем і чи готове українське законодавство до такого кроку.

“З точки зору кадрового потенціалу, наші аграрії точно за рівнем вищі від середнього. Та й по технологіях ми особливо не поступаємось. Тому, що українські ягідники закладалися тільки останні 10 років, а європейським вже 15-20 років. За цей час технологія вирощування повністю змінилася”, – додає Тарас Баштанник.

За словами фахівця цьогоріч плодово-ягідний сезон в Україні ймовірно буде з переважно високими цінами, але й з викликами для виробників.

Директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва зазначила, що ключові виробничі потужності залишаються під окупацією, зокрема тепличний кластер у Кам’янці-Дніпровському районі, центри виробництва кісточкових фруктів у Запорізькій та Херсонській областях, плантації цибулинних у Херсонській області та теплиці ранньої городини на півдні України.

За її словами, важко отримати точні дані про поточний стан цих окупованих територій, тож деякі виробники релокують свій бізнес у інші регіони України.

Як повідомлялось, Міністерство аграрної політики та продовольства оцінює загальну додаткову потребу місткості овочесховищ на рівні 340 тисяч тонн.

Теги по теме
Украина война
Источник материала
loader
loader