У Запоріжжі відкрився «Кулінарний хаб»
У Запоріжжі відкрився «Кулінарний хаб»

У Запоріжжі відкрився «Кулінарний хаб»

На базі Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу створили перший в області освітньо-кулінарний простір, який є центром підготовки кухарів шкільного харчування.

Зокрема, тут навчатимуть готувати страви з нового шкільного меню, яке розробив повар Євген Клопотенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Запоріжжі відкрився «Кулінарний хаб» - Фото 1 У Запоріжжі відкрився «Кулінарний хаб» / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ

«Цей простір, в першу чергу, виконує функцію освітню. Тут можуть навчатися за професіями «кухар», «кондитер», «пекар» - як випускники шкіл, так і ті, хто вже працює. Ми приділяємо увагу перепідготовці та підвищенню кваліфікації, співпрацюємо з центром зайнятості. Зможемо проводити майстер-класи, готувати для школярів та педагогів, а також здійснювати кейтеринг - доставку готового харчування. Наші майстри і майстрині виробництва пройшли навчання і вони є на сьогодні агентами змін саме у реформі дитячого харчування, які займаються перепідготовкою, підвищенням кваліфікації саме кухарів закладів освіти», - розповів заступник директора Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу Андрій Жижко.

Він додав, що завдяки підтримці держави та обласної влади було придбано сучасне обладнання та облаштуваний кулінарний простір.

Сумарна вартість проєкту сягає 13 млн. гривень, з них вартість обладнання - 6,875 млн грн (це державна частка допомоги), близько 6 млн гривень - ремонт приміщення.

За словами заступника міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізаці Дмитра Завгороднього, завдяки створенню таких «майстерень» заклади зможуть зароблять гроші, працівники - отримувати більш високу зарплату і працювати в сучасних умовах.

«Інфраструктурні зміни мають точно бути. Це підвищує якість профтехосвіти», - сказав він.

У новому освітньому просторі одночасно можуть навчатись близько 15 учнів. Для кожного передбачене окреме робоче місце, обладнане нагрівальною панеллю, мийкою та окремою поверхнею для роботи. Є холодильна кімната для зберігання овочів і заготовок.

Для дітей провів майстер-клас з приготування піци соціальний партнер, власник крафтових пекарень Олег Огієнко. Він зазначив, що обладнання, яке є в «Кулінарному хабі» - це топовий рівень не лише України, а й навіть Європи.

«Дитина, яка пройшла навчання тут, приходить на виробництво і вже вміє працювати з обладнанням. Це готовий працівник, який вже все знає», - каже Олег.

Очільник області Іван Федоров заявив, що до 1 вересня в регіоні планують побудувати інфраструктуру, яка буде харчувати дітей в школах. «Кулінарний хаб», що відкрився, він назвав найсучаснішим в області.

«Це дорого і маємо раціонально використовувати. Для профтеху - це додатковий заробіток, вони не прибуткові, але вони можуть наповнювати свій спецфонд і далі розвиватися», - сказав він.

Зараз Запорізький професійний коледж готельно-ресторанного бізнесу готується до участі в першому великому тендері щодо харчування для однієї з підземних шкіл Запоріжжя.

За словами директора коледжу Віктора Львова, в такому обсязі замовлення ще не виконувалися.

«Це завдання не сьогодні народилось, ми говорили з департаментом освіти десь півтора місяці тому. Ми маємо використовувати власні кошти, щоб ми могли заявити про себе. Будемо сподіватися, що перший млинець не буде комом. Попит робить ціна, тут ми маємо попрацювати. Ми прораховуємо ціну, щоб вона була більш вигідна серед усіх. Півтори тисячі порцій - це свого роду виклик, але ми впораємось», - каже він.

Для виконання цього завдання закладу необхідно буде переналаштувати і виробничий процес, і навчальний.

Раніше повідомлялося, що ініціатива «100 майстерень» стартувала навесні 2024 року. Минулого року на неї було виділено 549 млн грн, за рахунок яких вже триває оновлення обладнання у 88 навчальних закладах. У 2025 році на проєкт «100 майстерень» уряд виділив ще 540 млн грн. Завдяки цим коштам із МОН продовжуємо створювати нові майстерні та лабораторії у закладах професійно-технічної й фахової передвищої освіти.

Теги по теме
Запорожье
Источник материала
loader