/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F693bff07e168fcb79a164a2b315a3a37.jpg)
Українські сировари поступово виходять із кризи
Українські виробники сиру поступово виходять із глибокої кризи. З падінням цін на сировину собівартість виробництва знижується.
Про це повідомляють аналітики «Інфагро».
За словами експертів, трохи зменшилась конкуренція з європейськими сирами, оскільки їх імпорт у лютому помітно скоротився. Але нормальним продажам однаково заважає надто висока ціна на сир в Україні.
«Суттєво зросла кількість акцій. Акційні знижки досить часто сягають навіть чверті ціни. Складається враження, що, за винятком певної категорії преміальних позицій, у мережах уже тільки акційні сири і продаються. Приблизно частку продажів через акції можна оцінити у 60% від усієї реалізації. І це нормально, зважаючи на нинішні ціни та платоспроможність більшості українців», — пояснюють фахівці.
І додають, що виробники, звичайно, намагаються продавати більше сиру на експорт, але це вдається далеко не всім. Та й ціни експорту часто навіть нижчі за внутрішні акційні.
«У лютому все ж вдалося збільшити зовнішні продажі (на 12% більше, ніж у січні), але продажі не більші, ніж у лютому 2024 року. З такими цінами, які має сир українського виробництва, можливість суттєвого збільшення експорту завдяки новим ринкам збуту майже нереальна. Зараз же 60% експорту йде до Казахстану, 24% — до Молдови. Купують український сир також Азербайджан, Лівія та Болгарія», — додають експерти.
Імпорт сиру трохи зменшився. В лютому зовнішні закупівлі твердого/напівтвердого сиру порівняно з січневими зменшилися на чверть, але їхній обсяг однаково на 41% більший, ніж у лютому минулого року. Основні країни-постачальники сичужного сиру до України — Польща (39%), Нідерланди (13%), Латвія (10%), Італія (9%) і Франція (8%).

