/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fee4615987dbbd29b3721f6095ac32a35.jpg)
Несподіваний ефект: вчені виявили, як діють вітаміни групи В на людей з Паркінсоном
Вчені виявили, що вітаміни групи В можуть бути ефективними для лікування пацієнтів з хворобою Паркінсона.
Результати дослідження були опубліковані в журналі Parkinson’s Disease.
Мікробіом і вітаміни
Хронічне нейродегенеративне захворювання переважно вражає мозок через втрату нейронів.
Однак попередні дослідження показали, що люди з хворобою Паркінсона відчувають негаразди задовго до появи інших ознак.
Передусім це закрепи. Вчені припустили, що склад кишкових бактерій змінюється через дефіцит рибофлавіну (В2) і біотину (В7).
Щоб перевірити свою версію, науковці провели дослідження, у якому взяли участь 94 пацієнти з Паркінсоном та 73 здорових добровольця.
Порівнявши результати з даними вчених Китаю, Тайваню, Німеччини та США, вони встановили, що порушення виробництва коротколанцюгових жирних кислот (SCFA) та поліамінів – молекул, які підтримують відновлення клітин кишкового епітелію — розріджує шар кишкового слизу.
Внаслідок чого знижується кількість генів, відповідальних за синтез В2 та В7 та активність деяких імунних клітин, залучених в процесах запалення. Це своєю чергою призводить до накопичення α-синуклеїнових фібрил у мозку.
Водночас високі дози В2 та В7 можуть відновлювати стан хворих та запобігати пошкодженню нервової системи.
Дослідження показало, що комбінація рибофлавіну та діетичних обмежень (вилучення червоного м’яса) покращує моторні функції пацієнтів з хворобою Паркінсона.
Таким чином новий підхід націлений на причину, а не наслідки, передбачає неінвазивне лікування (пероральні добавки) та може стати ефективний способом профілактики.
Дослідники планують клінічні випробування з використанням вітамінів групи В для конкретних підгруп пацієнтів.
Паралельно вивчається вплив корекції мікробіому через пробіотики та дієту.
Джерело: Science Alert

