/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fc5d4712a25c70e62db211a44c77a6f39.jpg)
Дослідження спростовує міф, що випасна яловичина екологічно чистіша
Дослідження спростовує міф, що випасна яловичина екологічно чистіша
Нове дослідження ставить під сумнів поширену думку про екологічну користь випасної яловичини. Вчені дійшли висновку, що навіть за найоптимістичніших сценаріїв вона не має меншого вуглецевого сліду, ніж яловичина з промислових ферм.
Про це йдеться в опублікованому дослідженні в Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє Euronews.
Дослідники змоделювали викиди, пов’язані з вирощуванням худоби, враховуючи кількість спожитого корму, метанові викиди та кінцевий вихід м’яса. Виявилося, що навіть у найкращих умовах пасовища не здатні накопичувати достатню кількість вуглецю, щоб компенсувати вплив випасної худоби на клімат. До того ж такі корови ростуть повільніше, мають меншу вагу й потребують більше ресурсів для виробництва тієї ж кількості м’яса, що зрештою лише збільшує викиди.
Окремий виклик — розширення випасних територій. У деяких регіонах, зокрема в Південній Америці, для цього вирубують ліси, які могли б поглинати вуглець. Це посилює кліматичні ризики, зазначає Річард Вейт із World Resources Institute.
Водночас науковці наголошують, що оцінка екологічного впливу повинна враховувати не лише рівень викидів. Наприклад, професор екології пасовищ Ренді Джексон вказує, що випасна худоба може мати позитивний ефект для біорізноманіття та якості ґрунтів. Однак Гідон Ешель, співавтор дослідження, переконаний: ці фактори не переважають негативний вплив на клімат.

