Чому виникає харчова алергія: вчені знайшли неочевидну причину
Чому виникає харчова алергія: вчені знайшли неочевидну причину

Чому виникає харчова алергія: вчені знайшли неочевидну причину

Науковці встановили цікавий зв’язок між станом шкіри та функціонуванням шлунково-кишкового тракту, особливо в контексті харчової алергії, повідомляє 24 Канал з посиланням на Science Immunology.

Наприклад, у дітей з екземою ризик розвитку харчової алергії вищий за середній показник. Дослідники з Єльської медичної школи висунули нову гіпотезу: пошкодження шкіри можуть сприяти появі харчової алергії.

Нове дослідження харчової алергії

У експерименті на мишах було виявлено, що потрапляння нових харчових білків у кишківник на фоні пошкодження шкіри (наприклад, порізів чи опіків ультрафіолетом) викликало алергічну реакцію. Примітно, що алергія виникала виключно на ті продукти, які раніше не були у раціоні мишей, і це відбувалося протягом кількох годин після травми шкіри.

Науковці досліджували різні типи пошкоджень шкіри у мишей, яких годували альбумінами (білками яєчного білка). Алергія розвивалася незалежно від типу травми, навіть якщо не було прямого контакту шкіри з білком.

Харчова алергія повʼязана з пошкодженням шкіри

Окрім того, були виявлені специфічні цитокіни — молекули, що відіграють ключову роль у роботі імунної системи. Дослідники припускають, що певні імунні клітини координують сигнали між шкірою та кишківником, що посилює зв'язок між цими органами.

Догляд за шкірою – це не просто усунення видимих пошкоджень, а й профілактика системних захворювань,
– зазначає одна з авторок дослідження, докторка медицини Анна Ейзенштейн, доцентка дерматології.

Хоча результати дослідження поки що не змінюють підходи до лікування харчової алергії у людей, вони підкреслюють важливість догляду за шкірою. Адже пошкодження шкіри пов’язані не лише з алергіями: екзема може сприяти розвитку запальних захворювань кишківника та ревматоїдного артриту, а псоріаз підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Источник материала
loader
loader