Науковці з'ясували, що для сільського господарства придатні 20 тис. га біля Чорнобиля
Науковці з'ясували, що для сільського господарства придатні 20 тис. га біля Чорнобиля

Науковці з'ясували, що для сільського господарства придатні 20 тис. га біля Чорнобиля

Науковці з'ясували, що для сільського господарства придатні 20 тис. га біля Чорнобиля

Джерело фото: Reuters

Британські та українські науковці з'ясували, що частина сільськогосподарських угідь за межами зони відчуження Чорнобильської АЕС безпечні для вирощування різних культур.

Про це пише IFLScience.

Як відомо, під час катастрофи на Чорнобильській АЕС 1986 року в повітря потрапила велика кількість шкідливих радіонуклідів, які забруднили ґрунт, воду і рослинність. На їх розпад потрібні десятиліття. Тому було створено зону відчуження площею 4200 км², з якої виселили людей. Навколо цієї площі створили зону обов'язкового відселення, яка охопила ще 2 тис. км². Цю територію ніколи повністю не покидали люди.

У межах нового дослідження вчені проаналізували території навколо Чорнобиля і переглянули питання безпеки потенційних сільськогосподарських угідь. Дослідники вивчили зразки ґрунту і виміряли гамма-випромінювання в навколишньому середовищі. Аналіз показав, що рівень радіації набагато нижчий за гранично допустиму норму в Україні, а також нижчий за фонове випромінювання, якого зазнають люди в усьому світі. Рівні цезію-137 були досить низькими для вирощування більшості культур на досліджуваних територіях.

У межах експерименту, щоб підтвердити свої висновки, вчені створили випробувальну ділянку площею 100 га у Житомирській області. Там було розроблено простий, але надійний метод вимірювання того, скільки радіоактивного матеріалу залишається в землі, та вірогідність того, чи потрапить він у такі культури як картопля, зернові, кукурудза та соняшник.

На основі всіх проведених експериментів науковці стверджують, що великі ділянки зони обов'язкового відселення можна безпечно обробляти. За ретельного планування Україна могла б повернути собі до 20 тис. га сільськогосподарських земель.

Але деякі культури, такі як бобові, зокрема квасоля, горох і сочевиця, повинні залишатися під забороною. Річ у тім, що ці культури в природі поглинають і накопичують вищі рівні деяких радіонуклідів із ґрунту.

Источник материала
loader