На Одещині вирощують озиму цибулю за корейською технологією
На Одещині вирощують озиму цибулю за корейською технологією

На Одещині вирощують озиму цибулю за корейською технологією

На Одещині вирощують озиму цибулю за корейською технологією

У господарстві «Пан Білан» на Одещині висаджено 5 га озимої цибулі за корейською технологією. Південнокорейський сорт озимої цибулі Корея-3 дає врожайність до 150 т/га.

Про це AgroPortal.uaрозповів керівник фермерського господарства Віталій Білан.

За його словами, технологію вирощування, зберігання та переробки озимої цибулі представники ФГ «Пан Білан» вивчали в Південній Кореї. Ознайомилися з повним циклом — від селекції гібридів і сортів до зберігання.

Ґрунти на Одещині добре підходять для цибулі, до того ж господарство має необхідну інфраструктуру для втілення проєкту й готове його тиражувати. 

«Багато гібридів, які використовуються сьогодні для виробництва, не витримують наших заморозків, стресів і мають дуже високий відсоток стрілкування. Тож маємо і багато некондиційної продукції на ринку. Адже коли цибуля випускає велику сильну насіннєву стрілку, то втрачає свої якості. Відповідно, її приймають як нетоварну продукцію, виробник втрачає і в ціні, і сумарно в заробітку. Сорт Корея-3 уже був перевірений у північніших регіонах Молдови, тому вирішили взяти участь у проєкті й засіяли певну кількість гектарів»,  розповідає Віталій Білан.

Посів озимої цибулі у господарстві здійснювали у другій половині серпня 2024 року. Сіяли з меншою густотою: 700 тис. рослин на гектар, тоді як звичайна норма — 1-1,1 млн.

У січні було дуже тепло, 15-20°С, і тоді цибуля активно почала рости, до початку лютого тривала активна вегетація. Потім було декілька хвиль різких похолодань, але культура їх витримала. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua

Источник материала
loader
loader