/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Ffb6f0c1cc23031ca3905d93c47945c49.jpg)
Аграрії закликали профільний комітет Ради не підтримувати мита на експорт сої та ріпаку
Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі ВАР.
Зазначається, що йдеться про правки до законопроєкту №13134 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розширення доступу пацієнтів до лікарських засобів, що підлягають закупівлі особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, шляхом укладення договорів керованого доступу”.
У ВАР вважають, що саме встановлення мит є дискримінаційним для малих та середніх виробників, адже ініціатива спрямована на збільшення прибутків переробників за рахунок аграріїв і порушує Угоду про асоціацію з ЄС.
“Малі та більшість середніх аграріїв не можуть самостійно експортувати через малий обсяг належної їм сировини, тому не зможуть скористатися звільненням від мит за умови самостійного експорту, а трейдери будуть змушені знизити закупівельні ціни”, - пояснили експерти.
Крім того, експорт через сільськогосподарські кооперативи в Україні є обмеженим через слабкий розвиток кооперативного руху. Це пов’язано з відсутністю у Податковому кодексі норм щодо звільнення патронажних дивідендів від податку на прибуток, як це зроблено в інших країнах, де кооперативи успішно розвиваються.
До того ж, в Україні достатньо переробних потужностей, щоб переробити всю наявну сировину. На думку ВАР, єдина причина, чому це не відбувається, - небажання переробників дати конкурентну закупівельну ціну.
“Угода про асоціацію з ЄС не дозволяє вводити нові постійні експортні мита, але незважаючи на заяви авторів правок, що вони тимчасові, дія мита у розмірі 5% не обмежена в часі. Наслідком запровадження відповідних норм стануть скорочення доходів малих та середніх аграріїв, через падіння закупівельних цін”, - зазначають у ВАР.
Як стверджують аграрії, в середньостроковій перспективі це призведе до скорочення посівних площ сої та ріпаку, як це відбулося після запровадження «соєвих правок» у 2017 році.
Як повідомляв Укрінформ, в Україні у 2024 році спостерігалося збільшення посівних площ під соєю, що пов'язано з її маржинальною привабливістю та потенціалом на експорт, особливо не-ГМ сої.
У 2024/2025 маркетинговому році (МР) відбувається значне нарощування переробки сої - до понад 2,5 млн т та рекордне зростання виробництва й експорту соєвої олії та шроту.

