/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fd88ccdca859e7ab0524f278017e3472c.jpg)
Диня: користь, поживна цінність і калорійність
Диня корисна для здоров’я / © Pixabay
Диня не лише смачна, а й корисна. Вона містить багато вітамінів та мінералів, вкрай необхідних для організму.
Дині також є чудовим джерелом антиоксидантів — природних молекул, які допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі. Ці молекули сприяють зменшенню окисного стресу і запобігають пошкодженню тканин.
Дослідження показують, що високе споживання антиоксидантів може знизити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання і рак.
Чим ще корисна диня
Сприяють зволоженню
Близько 20% наших потреб у воді задовольняються через їжу. Дині, що містять до 90% води за вагою, є одними з фруктів, які найбільше зволожують. Це робить їх ідеальними для спекотних літніх днів. Підтримка адекватного рівня гідратації важлива для постійного рівня енергії, регулярного функціонування кишківника і змащеності суглобів.
Підтримують здоров’я імунної системи
Усі види динь є хорошими джерелами вітаміну С, який стимулює вироблення білих кров’яних клітин і зміцнює їхню дію проти інфекцій. Низькі рівні вітаміну С пов’язані з підвищеною сприйнятливістю до хвороб та інфекцій. Вітамін С також допомагає засвоювати негемове залізо з рослинних продуктів, таких як горіхи і боби. Нестача заліза може послабити захист організму, що робить вітамін С особливо цінним для імунної системи.
Одна чашка нарізаної дині задовольняє 65% добової потреби у вітаміні С.
Харчова цінність дині
Одна чашка нарізаної дині містить:
-
Калорії: 54
-
Жир: 0,3 г
-
Натрій: 25 мг
-
Вуглеводи: 13 г
-
Клітковина: 1,4 г
-
Білок: 1,3 г
-
Вітамін С: 58,7 мг (65% від добової норми)
-
Калій: 427 мг (9% від добової норми)
Для більшості людей дині безпечні та корисні, проте деякі групи людей мають обмежити їх споживання:
-
Люди з алергією на дині повинні уникати цих фруктів
-
Людям із синдромом подразненого кишківника (СПК) слід бути обережними, тому що деякі дині можуть містити вуглеводи FODMAP, що спричиняють дискомфорт
-
Люди, які контролюють рівень цукру в крові, мають бути уважними, оскільки дині містять натуральні цукри. Рекомендується вживати їх у помірних кількостях і поєднувати з білковими або жировими продуктами
Раніше ми писали про те, що не можна їсти з кавунами та динями. Більше про це читайте у новині.

