Секрет проса: чому ця культура не прижилася на стародавніх японських кухнях
Секрет проса: чому ця культура не прижилася на стародавніх японських кухнях

Секрет проса: чому ця культура не прижилася на стародавніх японських кухнях

Недавні археологічні дослідження показали, що навіть такі зміни, як впровадження сільського господарства, не завжди знищують давні культурні звички в приготуванні їжі. Вчені виявили, що попри появу нових культур у Японії, традиційні кулінарні звичаї збереглися.

Дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, провели вчені з Йоркського університету, Кембриджського університету та Національного інституту культурної спадщини Нара, пише Phys.org.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вони зосередилися на аналізі залишків і обвуглених рослинних решток з кераміки, якій приблизно 3000 років, коли з Корейського півострова було запроваджено рисівництво. Хоча рис і просо з'явилися одночасно, результати дослідження показали, що лише рис мав значний вплив на японське суспільство.

Докторка Жасмін Ланді зазначила, що хімічні сліди в стародавніх горщиках дають пряме уявлення про харчові звички ранніх спільнот. Цікаво, що просо, попри його популярність у Кореї бронзового віку, майже не було присутнє в раціоні ранніх японських фермерів.

Вчені підтвердили цю закономірність за допомогою відбитків насіння та аналізу ізотопів. Професор Олівер Крейг зазначив, що, хоча екологічні умови в Японії були сприятливими для вирощування проса, воно не закріпилося в місцевій кухні.

Він вказав, що риба залишалася основним продуктом японських страв, а дизайн кераміки Яйої продовжував відображати старі кулінарні звички, а не перехід до варіння зернових. Доктор Шінья Шода додав, що навіть після впровадження корейських інструментів і посуду основні харчові традиції регіону залишилися в основному незмінними.

Ці висновки ставлять під сумнів поширене припущення, що сільське господарство завжди приносить швидкі культурні зміни. Подібні тенденції спостерігалися в деяких районах Південної Скандинавії, де збиральництво зберігалося ще довго після впровадження сільського господарства.

Важливо Незвичайне відкриття в Китаї: археологи знайшли гробницю принца-заручника (фото)

Професор Крейг дійшов висновку, що хоча харчова культура Японії зрештою пристосувалася до рисового землеробства, перехід був поступовим. Це демонструє, наскільки глибоко харчові традиції можуть зберігатися навіть в умовах значних зовнішніх змін.

Раніше Фокус писав про "чужу" рослину, яку знайшли на тихоокеанському острові.

А також ми розповідали про древню косметику, яку виявили на кладовищі в Ірані. Знайдена підводка для очей має унікальну формулу без свинцю.

Теги за темою
Японія
Джерело матеріала
loader
loader