/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fd937d13b6351ef75da472ad380b3fda5.jpg)
Газ чи дрова: чим краще опалювати пічку та що варто знати про обидва варіанти
Що з цього краще та які особливості пічок, що опалюються газом або дровами, варто враховувати, 24 Канал з'ясовував з Юрієм Мартиняком, львівським майстром-пічником, що вже 20 років займається професією, яку перейняв від свого батька.
Чим краще опалювати – газом чи дровами?
Як каже Юрій Мартиняк, обидва варіанти мають право на життя та є однаково ефективними. Однак кожен з них має свої особливості у тому, що стосується експлуатації пічок.
Пічки, у які підведений газ, потрібно вміти використовувати, адже є ризик вибуху. Вони зазвичай мають два газові крани – контрольний на стіні та робочий біля дверцят. Іноді люди забувають за це та лишають обидва крани відкритими, чого робити не можна, адже так у пічці накопичується забагато газу,
– каже майстер.
Він пояснює, що за правилами, спершу варто відкривати контрольний кран, далі запалювати шматочок паперу і підносити його до пальника, а лише потім відкривати робочий кран. Коли ж піч протопиться, обидва крани важливо перекривати.
Пічки можна опалювати будь-яким зручним способом / Фото Юрій Мартиняк
Щодо дров, то Юрій Мартиняк каже, що вони теж чудово підходять для опалення та можуть бути навіть більш бюджетним варіантом.
Дрова можна використовувати будь-якого виду. Вони мають бути сухі та бажано не надто смолисті, щоб не забруднювали канали пічки. Також можна обирати брекети,
– додає чоловік.
Майстер наголошує, що єдиним важливим нюансом під час опалення дровами є те, що таку пічку потрібно час від часу чистити від сажі, яка накопичується у результаті згорання деревини.
До слова, є певні хитрощі ефективного опалення, щоб дрова горіли довше і віддавали максимум тепла.

