Поєднуємо непоєднуване: готуємо калатушу – страву, якою пишається Полісся
Поєднуємо непоєднуване: готуємо калатушу – страву, якою пишається Полісся

Поєднуємо непоєднуване: готуємо калатушу – страву, якою пишається Полісся

Риба та гриби – це поєднання, яке зустрічається в кулінарії вкрай рідко. Причина – надто виразний смак обох інгредієнтів. Втім, українці зуміли гармонічно їх "одружити", і так зʼявилася просто неймовірна страва калатуша, розповідає 24 Канал з посиланням на портал "Автентична Україна".

Яку рибу обрати для калатуші?


Традиційно для цієї страви використовували коропа – одну з найпопулярніших риб в Україні. І зараз ні в кого не виникне труднощів з тим, щоб придбати її в магазині.

Як приготувати калатушу?

  • Час: 1 година 30 хвилин
  • Порцій: 4

Інгредієнти:
– 1 короп;
– 40 грамів сухих білих грибів
– 2 моркви;
– 1 селера;
– 50 грамів засмажки (буряк, морква, цибуля, томат);
– 2 столові ложки соняшникової олії;
– 70 грамів борошна;
– 50 грамів вершкового масла;
– сіль, перець, спеції до смаку.

Приготування:

  1. Моркву та стебло селери ріжемо великими шматками, викладаємо на деко, підсолюємо й змащуємо соняшниковою олією.
  2. Запікаємо в духовці при 180 градусів близько 30 хвилин.
  3. Окремо готуємо підсмажку з улюблених овочів.
  4. Тепер варимо рибно-грибний бульйон. Коропа потрошимо, добре промиваємо під проточною водою, ріжемо на великі шматки та складаємо в каструлю. Додаємо лавровий лист, духмяний перець і сушені білі гриби.
  5. Запечені моркву та селеру перетворюємо на пюре.
  6. Змішуємо вершкове масло з борошном, вийде маса як на пісочне тісто.
  7. Готовий бульйон проціджуємо крізь сито, ставимо знову на вогонь і вводимо масляно-борошняну суміш для загущення. Додаємо засмажку.
  8. У тарілку спочатку кладемо морквяно-селерове пюре, а зверху заливаємо гарячим бульйоном.

Смачного!

Яку ще автентичну страву варто спробувати?

  • Кожній господині точно варто спробувати горохляники.
  • Ці оладки з гороху колись були дуже популярними.
  • Це ситна страва, яка не потребує складних інгредієнтів.
Джерело матеріала
loader
loader