Чи справді морська капуста корисна для здоровʼя
Чи справді морська капуста корисна для здоровʼя

Чи справді морська капуста корисна для здоровʼя

Особливо ламінарія цінується за високий вміст йоду. У звичайному салаті з морської капусти міститься від 290 до 480 мкг йоду – це в рази перевищує добову норму для дорослої людини, повідомляє 24 Канал з посиланням на FDC.

Склад морської капусти

Йод необхідний для нормальної роботи щитоподібної залози та вироблення її гормонів, від чого безпосередньо залежить швидкість обміну речовин.

Окрім йоду, морська капуста забезпечує організм приблизно 30% добової норми магнію, 17% кальцію та 16% заліза (на 100 г продукту). Ці мінерали важливі для міцних кісток, підтримки здоров’я серцево-судинної системи та кровотворення.

Користь для щитоподібної залози, серця й травлення

Деякі дослідження пов'язали морську капусту зі зниженням ризику проблем із серцем, протираковими властивостями, контролем цукру в крові та здоровою функцією щитоподібної залози. Але потрібні якісніші дослідження на людях,
– зазначають експерти Гарвардського університету.

У 100 г морської капусти міститься приблизно 1,3 г клітковини. За даними NHS (Національна служба охорони здоров’я Великої Британії), клітковина необхідна для роботи кишківника, дає довше відчуття ситості та знижує ризик розвитку серйозних захворювань – від серцево-судинних до цукрового діабету 2 типу.

Йод – не єдине, чим може похвалитися ламінарія. Морська капуста містить антиоксиданти, що захищають клітини організму, сприяють їхньому відновленню, зміцнюють імунітет та гальмують процеси передчасного старіння.

Наукові дослідження підтверджують: такі речовини, як фукоїдан і ламінарин, які містяться в ламінарії, можуть уповільнювати ріст окремих типів пухлин, зокрема раку молочної залози та кишківника.

Полісахариди ламінарії підсилюють імунну систему, а протизапальні компоненти та пребіотичні волокна сприяють зростанню корисної мікрофлори, допомагають підтримувати нормальний рівень цукру та холестерину в крові.

Кому не можна їсти морську капусту?

Однак захоплюватися морською капустою все ж не варто через високий вміст йоду: надлишок цього мікроелементу може зашкодити щитоподібній залозі, викликати запальні захворювання або навіть зоб.

Британські лікарі радять не перевищувати 140 мкг йоду на добу, а максимально допустима доза – 1100 мкг. Щоб отримати передозування, потрібно з’їсти кілька банок поспіль, але про це варто пам’ятати всім любителям морських делікатесів.

Крім того, морська капуста здатна викликати алергію. Якщо після вживання їжі з ламінарією з’явилися висипання, набряки чи інші підозрілі реакції – обов’язково зверніться до лікаря.

Обережність також необхідна при виборі готових салатів: багато виробників додають у них сіль, цукор, рослинну олію, оцет або навіть майонез. Усе це суттєво підвищує калорійність, а зайва сіль може негативно вплинути на артеріальний тиск.

Таким чином, морська капуста – це корисний, але не обов’язковий компонент харчування. Головне, щоб ваш раціон був різноманітним і збалансованим.

Джерело матеріала
loader
loader