/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F799f38804488d89013c64729ecc25c55.jpg)
Де зберігати картоплю – лежатиме всю зиму і не згниє
Місць для зберігання картоплі у домі може бути безліч – адже де її тільки не зберігають! І у підвалі, і в холодильнику, і на балконі, і під раковиною – та деякі з цих місць зовсім невдалі, і через це картопля може згнити ще до того, як ви її з'їсте, повідомляє24 Канал з посиланням на "Аграрії разом".
Де найкраще зберігати картоплю?
Для того, аби картопля не проростала та не гнила, для неї потрібно створити майже ідеальні умови. Зокрема, зберігати її можна у льоху, якщо такий є. Заглиблене сховище хороше тим, що там і взимку, і влітку утримується стабільна температура – приблизно 4 – 6 градусів.
Та для того, аби картопля в льоху не псувалася, перед закладанням коренеплодів з інтервалом у тиждень потрібно двічі обробити погріб сумішшю кухонної солі, гашеного вапна, мідного купоросу та води. Окрім того, обов'язково потрібно провітрити приміщення.
До слова, для того, щоб на верхньому шарі картоплі у погребі не з'являлася волога, потрібно обпудрити бульбу покришеною крейдою, або ж закрити сухою соломою. Та стару солому використовувати не можна, інакше вона може згнити та принести більше шкоди, аніж користі, пише "СонцеСад".
Ще один варіант вберегти картоплю свіжою – покласти на неї столовий буряк. Він може уповільнити процеси дозрівання та гниття.
І ще один важливий крок перед закладанням картоплі – потрібно перебрати її та викинути хворі та пошкоджені бульби. Саме вони стануть джерелом інфекції та гниття передусім.
Картоплю перед складанням в льох потрібно перебрати / Фото Pexels
Дуже часто картоплю складають на балконі – і це також вдалий варіант, але для цього картоплю бажано покласти у дерев'яний ящик, що збитий "дошка до дошки" і практично не містить щілин. Якщо скління повне та надійне, тоді ящик з картоплею можна додатково не утеплювати.
А ось зберігання бульби в холодильнику – це вже не такий хороший варіант. Основний недолік полягає в тому, що багато картоплі туди не покладеш – у ящик для овочів влізе максимум кілька кілограмів. Та й неясно, у чому зберігати картоплю.
Поліетиленові пакети не підходять, адже створюють "парниковий ефект" та не дають картоплі дихати, а ось через сітчасті мішки в холодильник висипається сміття. Найкращий варіант – це паперові пакети, та для більшості людей він не дуже зручний.
Окрім того, після довгого зберігання у холодильнику крохмаль починає перетворюватися на цукор, і це псує і текстуру, і смак картоплі.
Які ще лайфхаки допоможуть у зберіганні овочів?
- Восени потрібно вже зібрати помідори з грядок – але чимало з них ще залишаються зеленими. Втім, є один геніальний спосіб, що допоможе змусити томати достигнути вже у холодильнику.
- Також правильно потрібно зберігати і цибулю, аби вона не проросла – для цього ідеально підійде прохолодне темне місце.
