/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F88b753c46f79e0c25432e9160c670c6e.jpg)
Опеньки чи підпеньки: як правильно назвати гриби українською
Також не варто помилятися у їхніх назвах. 24 Канал при цьому підкаже, як правильно назвати окремі види грибів – опеньки чи підпеньки.
Опеньки чи підпеньки: як правильно?
Українці іноді можуть сперечатися, як правильно назвати їстівний гриб з жовтуватою шапинкою на тонкій високій ніжці, що звичайно росте купками на пеньках або біля коренів дерев.
Одні кажуть, що це опеньки, інші – підпеньки. Однак не помиляється ніхто у такому разі. Адже опеньки – літературна назва цих грибів, підказує словник. А от підпеньки – діалектна.
- Голодному й опеньки м'ясо. 
- Гостро пахло грибами. Та ось і вони! Високі, на тонких ніжках! Ціла купа! Опеньки! 
- Поточина дзюрчить, листочки падають на дорогу, запах підпеньків, прілого листя, диму від вогнища… 
Є ще цікавий вислів: "Велике диво – опеньки!" – так кажуть про щось таке, що не має значення, не варте уваги.
До слова, у різних регіонах України ці гриби називають по-різному.
Українці у соцмережах зазначають: на Харківщині кажуть "опеньки", на Тернопільщині – "підпеньки". Також всі гриби, крім білого, тут називають "губи".
Що відомо про опеньки?
- Опеньки класифікують як гриби-паразити, оскільки часто ростуть на деревах, кущах і навіть трав'янистих рослинах, причому як на живих, так і вже трухлявих, розповідають у Буковинському державному медичному університеті. 
- Їх вважають їстівними, тобто не потребують попереднього варіння – їх можна тушкувати, смажити або сушити одразу, тільки попередньо промивши. 
- Опеньки люблять дорослі ліси, де багато старих дерев, пеньків і сушняку, а також вологі та заболочені місця, наприклад яри або береги струмків. 
- Пік сезону опеньків припадає саме на вересень, коли легко можна знайти багато молодих грибів, які відрізняються чудовими смаковими характеристиками та ніжною м'якоттю. 
- Опеньки – особливо корисні гриби: у них містяться фосфор і кальцій, за кількістю рівноцінній рибі, а також вітаміни C, PP, B2, B5 і мікроелементи мідь, цинк, магній, залізо, калій. 
- Вони володіють протипухлинними та антибактеріальними властивостями. У народній медицині опеньки часто використовуються як заспокійливий та знеболювальний засіб. 


/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2Ffavicons%2Fsocial-icon-24.png)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F46%2F18803dbce3a60c3fb5f4b9bc7939ec19.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fe056205b7e9afa34e5a4908b665af456.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F46%2F28c815f212e6e97a2bfbb48ab8a4f54c.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Ff3dd7245f258ce305a069be1d8a637d5.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F11cbc31125f9aa95ae1f852190d04f7c.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F63%2F76bc85058b91bff23ce564a73e6c15cd.jpg)