Який популярний продукт може уповільнити старіння - вчені зробили нове відкриття
Який популярний продукт може уповільнити старіння - вчені зробили нове відкриття

Який популярний продукт може уповільнити старіння - вчені зробили нове відкриття

Вчені зробили нове відкриття, яке показує, що природна сполука з темного шоколаду може впливати на уповільнення біологічного старіння людини.

Про що йдеться у матеріалі:

Темний шоколадможе мати значно більше користі, ніж просто багатий смак. Як показали нові наукові дані, його природна сполука теобромін здатна впливати на біологічне старіння людини. Про це йдеться у матеріалі профільного наукового видання Science Tech Daily.

Главредз'ясував, яка їжа допомагає виглядати молодше.

Що робити, щоб не старіти швидко

Команда дослідників з Кінгс-Коледжу Лондона встановила, що саме теобромін — речовина, яка надає темному шоколаду характерну гіркуватість — може бути ключем до збереження молодості. В ході аналізу маркерів старіння ДНК та довжини теломер у понад 1600 людей виявилося, що вищий рівень теоброміну в крові пов’язаний з молодшим біологічним віком.

Професор епігеноміки Джордана Белл пояснила важливість відкриття.

"Наше дослідження виявило зв'язок між ключовим компонентом темного шоколаду і збереженням молодості на довше. Хоча ми не стверджуємо, що люди повинні їсти більше темного шоколаду, це дослідження може допомогти нам зрозуміти, як повсякденні продукти харчування можуть містити підказки для здоровішого і довшого життя", - вказала вона.

Як вимірювали вплив шоколаду на старіння

Вчені оцінювали два основні маркери:

метилювання ДНК — хімічні зміни, які відображають темпи старіння;

довжину теломер — захисних "ковпачків" хромосом, що скорочуються з віком.

І в обох групах — TwinsUK (509 учасників) та KORA (1160 учасників) — люди з підвищеним рівнем теоброміну демонстрували "молодший" біологічний профіль.

Як шоколад впливає на старіння

Дослідники також досліджували інші компоненти какао та кави, але саме теобромін виявився найтісніше пов’язаним зі змінами, що впливають на старіння. Він належить до групи алкалоїдів — рослинних молекул, здатних впливати на активність генів.

Попри відомість цієї сполуки та її токсичність для собак, для людей вона може бути корисною, включно з потенційним зниженням ризику серцево-судинних хвороб.

Однак досі теобромін досліджували значно менше, ніж інші присутні у їжі природні речовини.

Дивіться відео про користь темного шоколаду:

Що це означає для науки про довголіття

Провідний дослідник Рамі Саад підкреслює, що результати відкривають нові напрями вивчення.

"Це дуже цікаве відкриття, і наступні важливі питання полягають у тому, що стоїть за цим зв'язком і як ми можемо далі досліджувати взаємодію між харчовими метаболітами та нашим епігеномом? Такий підхід може привести нас до важливих відкриттів у галузі старіння та, крім того, у галузі поширених і рідкісних захворювань", - додав він.

Науковці також планують з’ясувати, чи працює теобромін самостійно, чи його ефект посилюється іншими сполуками — наприклад, поліфенолами какао.

Чи можна шоколадом сповільнити старіння

Попри оптимістичні результати, дослідники закликають не поспішати збільшувати споживання шоколаду.

Доктор Рікардо Костейра застерігає, що це дослідження виявляє ще один молекулярний механізм, за допомогою якого природні сполуки в какао можуть підтримувати здоров'я.

"Хоча необхідні додаткові дослідження, результати цього дослідження підкреслюють цінність аналізу на рівні населення в питаннях старіння та генетики", - наголосив науковець.

Вчені нагадують, що шоколад містить цукор, жири та інші компоненти, тому робити з нього "антивіковий суперфуд" поки що рано. Але теобромін може стати важливою підказкою в розумінні механізмів старіння.

Нагадаємо, раніше Главредповідомляв про те, що вчені назвали продукти, які найкраще впливають на серце. Науковці все частіше доходять висновку, що саме раціон має вирішальний вплив на запобігання серцево-судинним хворобам, а найбільшу користь для серця приносять продукти з високим вмістом поліфенолів.

Також,тіло людини починає довше відновлюватись після певного віку - вчені назвали його. Нове дослідження засвідчило, що з віком настає критичний момент, після якого здатність організму до повноцінного відновлення помітно знижується, а загрози для здоров’я суттєво зростають.

Про джерело: SciTechDaily

SciTechDaily був заснований у 1998 році під ім’ям "SciTech Daily Review" як сайт-агрегатор наукових та технологічних публікацій. У 2011 році сайт зазнав ребрендингу: після зміни власника — DailyeDeals Inc. — формат змінили з агрегації сторонніх матеріалів на публікацію власних науково-технічних статей.

SciTechDaily охоплює широкий спектр тем: від фізики, астрономії та космосу до біології, медицини, технологій, екології та інженерії. За роки роботи SciTechDaily здобув авторитет у медіасфері: у 2002 році сайт був номінований на престижну премію "Webby Award" у категорії "Science". Сьогодні SciTechDaily перебуває серед найпопулярніших науково-освітніх сайтів світу.

Джерело матеріала
loader