/https%3A%2F%2Fimgclf.112.ua%2F277x167%2F2019%2F07%2F20%2F396317.jpg%3Ftimestamp%3D1563622961)
Супрун розповіла, чому корисний перець чилі
міністра охорони здоров'я спростувала міф, що перець чилі шкідливий для шлунку, та їсти його можна лише здоровим людям.
Про це повідомляється на сторінці Супрун у Facebook.
За її словами, червоний гострий перець — непоганий консервант: він вбиває три чверті патогенних бактерій в їжі.
Але це не означає, що гостру їжу можна зберігати поза холодильником чи їсти брудними руками.
Чилі — прекрасне джерело антиоксидантів.
Антиоксиданти — це молекули, що спиняють вільнорадикальні процеси, запобігають старінню і пошкодженню клітин, прогресу атеросклерозу та фотостарінню шкіри.
Крім цього, в стручку перцю багато заліза, калію, денна норма вітаміну С та вітамін А, вітамін В6 та бета-каротин.
Перець певною мірою запобігає передчасній смертності, серцево-судинним хворобам, раку, і діабету, полегшує стан при астмі, нежитю та чесотці — повідомляють тривалі масштабні дослідження в США та Китаї.
Капсаїцин — речовина, що робить перець пекучим — діє на рецептори на поверхні різноманітних клітин: рецепторів болю, вистилки кровоносних судин, клітин бурого жиру та імунної системи.
Він запускає сигнальні каскади в середині клітини, і тим самим втручається в низку процесів, як то поділ клітин, розвиток судин, чи обмін речовин.
Наприклад, капсаїцин впливає на механізми сприйняття гарячого і болю.
В результаті, клітини звикають і стають нечутливими до справжніх больових сигналів.
До речі, саме тому до гострого звикають і мусять збільшувати дозу.
Більше того, біль від перцю змушує мозок виділяти ендорфіни — нейромедіатори задоволення і знеболення.
Тому після гострої їжі наступає ейфорія.
Перець чилі сприяє схудненню і зменшує апетит та нормалізує обмін речовин при діабеті.
Капсаїцин посилює окислення жиру, підвищує чутливість до інсуліну, нормалізує рівень інсуліну.
Капсаїцин бере участь в перетворенні білої жирової тканини (запаси) на буру жирову тканину (яка зігріває нас).
Подібний ефект має тривале перебування на холоді і сон у прохолодній кімнаті.
Саме тому червоний перець рекомендують включити в щоденний раціон при метаболічному синдромі.
Але це, знову ж таки, не означає, що можна їсти картоплю фрі із гострим соусом і сподіватися, що все буде добре.
Червоний перець запобігає пошкодженню шлунку, зокрема, в разі прийому протизапальних нестероїдних препаратів, як ацетилсалицилова кислота, чи при інфекції Helicobacter pylori, що викликає виразку.
Гострий перець ефективно зменшує запалення в разі панкреатиту.
До того ж, наразі досліджують протипухлинні властивості капсаїцину.
Червоний перець — не ліки від раку чи панкреатиту.
Але його можна їсти — дієтичні рекомендації при панкреатиті обмежують споживання алкоголю, жирної, солодкої і смаженої у фритюрі їжі, але радять овочі, фрукти і ягоди, в яких багато антиоксидантів.
Як повідомлялося, Супрун розповіла, як знизити ризики передчасної смерті.

