Сприяє схудненню і знижує тиск: Супрун розкрила користь перцю чилі
Сприяє схудненню і знижує тиск: Супрун розкрила користь перцю чилі

Сприяє схудненню і знижує тиск: Супрун розкрила користь перцю чилі

міністра охорони здоров'я Уляна Супрун спростувала міф, що перець чилі шкідливий для шлунку, та їсти його можна лише здоровим людям.

Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, червоний гострий перець — непоганий консервант: він вбиває три чверті патогенних бактерій в їжі.

Але це не означає, що гостру їжу можна зберігати поза холодильником чи їсти брудними руками.

Також чилі – це прекрасне джерело антиоксидантів (молекули, що запобігають старінню і пошкодженню клітин, прогресу атеросклерозу та фотостарінню шкіри).

Більше того, у стручку перцю багато заліза, калію, денна норма вітаміну С та вітамін А, вітамін В6 та бета-каротин.

Масштабні дослідження в США та Китаї показали, що перець чилі певною мірою запобігає передчасній смертності, серцево-судинним хворобам, раку, діабету, полегшує стан при астмі, нежитю та чесотці.

Як пояснила Уляна Супрун, у червонному перці міститься капсаїцин – речовина, яка й робить його пекучим.

Капсаїцин впливає на сприйняття гарячого і болю, тому клітини звикають і стають нечутливими до справжніх больових сигналів.

До речі, саме тому до гострого звикають і мусять збільшувати дозу.

«Виявляється, капсаїцин змушує клітини судин виділяти закис азоту і розширюватися.

Це знижує тиск.

Виділення закису азоту супроводжує прийом нітрогліцерину, бурякового соку чи віагри.

Це одне із пояснень, чому червоний перець знижує ризик померти від серцево-судинних хвороб та допомагає довше тренуватися людям із серцевою недостатністю», – зауважила Супрун.

Червоний перець також сприяє схудненню, зменшує апетит та нормалізує обмін речовин при діабеті.

Капсаїцин бере участь в перетворенні білої жирової тканини (запаси) на буру жирову тканину, яка зігріває нас.

Подібний ефект має тривале перебування на холоді і сон у прохолодній кімнаті.

Саме тому червоний перець рекомендують включити в щоденний раціон при метаболічному синдромі.

«Але ж він шкодить шлунку! – либонь, збираєтеся сказати ви.

Ніт! Червоний перець запобігає пошкодженню шлунку, зокрема, в разі прийому протизапальних нестероїдних препаратів як ацетилсалицилова кислота, чи при інфекції Helicobacter pylori, що викликає виразку», – додала Уляна Супрун.

Також перець чилі ефективно зменшує запалення при панкреатиті.

Втім він – не ліки від самого панкреатиту.

Червоний перець можна їсти – дієтичні рекомендації при панкреатиті обмежують споживання алкоголю, жирної, солодкої і смаженої у фритюрі їжі, але радять овочі, фрукти і ягоди, в яких багато антиоксидантів.

Раніше Уляна Супрун розповіла українцям про шкідливість телебачення,оскільки перегляд телепередач для багатьох супроводжується тривалим відпочинком на дивані, який негативно впливає на здоров'я.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader