МВФ, ЄБРР, Швейцарія та Нідерланди. Із ким Зеленський провів переговори в Давосі
МВФ, ЄБРР, Швейцарія та Нідерланди. Із ким Зеленський провів переговори в Давосі

МВФ, ЄБРР, Швейцарія та Нідерланди. Із ким Зеленський провів переговори в Давосі

Окрім виступу з промовою та участь у панельній дискусії на Всесвітньому економічного форуму в швейцарському Давосі президент України Володимир Зеленський також мав низку зустрічей з найбільшими інвесторами України та лідерами країн.

МІЖНАРОДНИЙ ВАЛЮТНИЙ ФОНД.

Під час зустрічі з директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою Зеленський обговорив реалізацію нової програми розширеного фінансування на 5,5 млрд доларів, перебіг судової реформи, зміцнення верховенства права та впровадження структурних реформ в Україні.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ.

Президенту ЄБРР Сумі Чакрабарті Зеленський подякував за портфель проектів у розмірі 1,115 млрд євро у 2019 році в Україні.

"Я дуже радий, що наша конструктивна співпраця дає такі результати.

І маю надію, що це стане нашим новим нормальним рівнем співробітництва.

Це мета, яку ми з вами ставили перед собою на нашій першій зустрічі", – сказав глава держави.

Очільник ЄБРР висловив задоволення прогресом реформ в Україні, назвавши країну серед топ-3 пріоритетних у регіоні.

Міжнародна фінансова структура розглядає можливості для нових проєктів в Україні.

Із федеральною президенткою Швейцарії Сімонеттою Соммаругою Зеленський говорив про торговельне партнерство двох країн та інвестиції.

Сторони обговорили прогрес у просуванні до миру на Донбасі, зокрема повернення утримуваних осіб, кораблів та зменшення обстрілів.

Порушувалося питання розширення мандата місії ОБСЄ.

Ішлося також про питання реабілітації українських військових, підвищення енергоефективності та збільшення інвестицій.

Президентка Швейцарії зазначила, що планує відвідати Україну вже в березні, щоб обговорити нову програму допомоги на наступні чотири роки.

Із прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте Зеленський говорив про авіакатастрофу українського літака біля Тегарана в Ірані, де 8 січня загинули 176 людей.

"Сподіваємося на ефективне кримінальне розслідування владою Ірану щодо осіб, які відповідальні за збиття українського літака, та притягнення їх до відповідальності.

Також розраховуємо на підтримку Нідерландами відповідних ініціатив в ІКАО, спрямованих на посилення безпеки цивільної авіації", – зазначив Зеленський.

Водночас президент запевнив прем’єр-міністра, що Україна й надалі робитиме все можливе для встановлення справедливості у справі збиття літака МН17 на Донбасі, коли загинуло чимало громадян Нідерландів.

Сторони порушили питання просування до миру на Донбасі, привітали прогрес у деескалації ситуації та поверненні утримуваних осіб.

Обговорили низку питань двостороннього порядку денного, зокрема подальший розвиток торговельно-економічної співпраці.

Зеленський запросив Рютте відвідати Україну з офіційним візитом.

Джерело матеріала
loader
loader