Скільки перетравлюється їжа та чому це важливо знати
Скільки перетравлюється їжа та чому це важливо знати

Скільки перетравлюється їжа та чому це важливо знати

Зрозуміло, що різна їжа вимагає різної "уваги" з боку нашої травної системи.

Реальний час травлення продуктів харчування в шлунково-кишковому тракті залежить від багатьох чинників: від якісного складу (комбінації в продукті білків, жирів, вуглеводів), кількості їжі, роботи травних ферментів, типу харчування, віку, статі, температури їжі.

Як бачимо, факторів досить багато, і, як ви можете зрозуміти, все дуже індивідуально.

Тому я завжди рекомендую прислухатися до того, чим саме ви наїдаєтеся, яка їжа дає відчуття ситості на 3,5 – 4 години, щоб вам не хотілося їсти щогодини.

Від того, наскільки ви зможете в цьому розібратися, буде залежати і здоров'я, і ваша фігура.

Тому вам на допомогу наша інфографіка середнього і орієнтовного часу перебування одного продукту в шлунку здорової дорослої людини.

Скільки перетравлюється їжа та чому це важливо знати - Фото 1

Скільки перетравлюється їжа? / Графіка Facebook.

Як видно, рідка їжа покидає шлунок і в цілому засвоюється досить швидко.

Бульйон овочевий, курячий чи м'ясний за 20 – 40 хвилин, вода (натще) відразу надходить в кишечник, а овочеві і фруктові соки за 15 – 30 хвилин.

Важливим є те, що тверді компоненти їжі, щоб пройти з шлунка і потрапити в дванадцятипалу кишку повинні бути подрібнені до розміру 2 – 3 мм.

Це може зайняти час – до 2 годин і навіть до 5 – 6 годин.

Тому необхідно звертати увагу на обсяг з'їденої їжі, ретельно її пережовувати, щоб вона добре оброблялася травними соками і своєчасно засвоювалася, а ви при цьому не відчували важкості і дискомфорту після їжі.

Зуби нам дані недаремно.

Їжа засвоюється у вигляді хімічних елементів, вони приносять користь і дають необхідну енергію нашому організму.

Різні продукти мають неоднакову швидкість засвоєння.

Молочні продукти: йогурт близько 2 год, кефір, ряжанка 60 хв, молоко 2 год, сир 90 хв, а твердий сир 4 – 5 год.

Фрукти і ягоди: ананас 40 – 60 хв, апельсин 30 хв, банан 45 – 50 хв, виноград 30 хв, вишня 40 хв, грейпфрут 30 хв, груша 40 хв, ківі 20 хв, персик 40 хв, яблуко 40 хв.

Овочі і гриби: зелень 30-40 хв, кабачки варені 40 – 50 хв, капуста свіжа 3 год, картопля варена 2-3 год, картопля смажена 3 – 4 год, морква сира 50 – 60 хв, огірки 30 – 40 хв, перець болгарський 30 – 40 хв, помідори 30-40 хв, буряк варений 45 – 55 хв, топінамбур 1,5 – 2 год, гриби 5 – 6 год,.

Крупи і каші: гречка 60-80 хв, вівсянка 60 - 80 хв, перловка 60-80 хв, пшоно 60 – 80 хв, рис 60 – 80 хв.

Бобові: горох 2-2,5 год, горошок зелений 2-2,5 год, соя 2 год, квасоля 3 год, сочевиця 3 год.

Мучні вироби: макаронні вироби 3 год, хліб 3 – 3,5 год.

Яйця: яєчня, омлет до 2-3 год, яйця варені 2 – 2,5 год.

Риба та морепродукти: креветки 2 – 2,5 год, молюски 2,5 – 3 год, риба жирна 50 – 80 хв, риба нежирна 30 хв.

М'ясо: яловичина 3 – 4 год, індичка 2 год, курка 1,5 – 2 год, сало 5 – 6 год, свинина 3,5 – 5 год.

Подбайте про достатню кількість в харчуванні білків, жирів і здорових вуглеводів, а потім дайте травній системі час все це переварити.

Адже травлення – це процес, що вимагає часу!.

Теги за темою
Новини України Здоров'я Публікації
Джерело матеріала
loader
loader