"Фіналізуються списки": Єрмак повідомив, коли може початися обмін полоненими і що заважає цьому
"Фіналізуються списки": Єрмак повідомив, коли може початися обмін полоненими і що заважає цьому

"Фіналізуються списки": Єрмак повідомив, коли може початися обмін полоненими і що заважає цьому

Запланований на кінець березня обмін утримуваними особами з бойовиками ОРДЛО та Росією може відбутися вже найближчим часом.

Наразі триває робота над закінченням формування списку полонених.

Про це заявив очільник Офісу президента Андрій Єрмак під час брифінгу 31 березня.

Він зазначив, що питання обміну є для української владаи одним із основних, але процес підготовки ускладнений, зокрема через пандемію нового коронавірусу COVID-19 та недопущення бойовиками представників Червоного Хреста на окуповані території.

"Цей процес ускладнюється через пандемію.

Тому сьогодні фіналізуються списки, вони оновлюються.

Ви знаєте, що ми мали деякі складності, бо не були допущені представники Червоного Хреста ..

Але ми ще раз отримали підтвердження від ТКГ, була розмова президента із представником Міжнародного комітету Червоного Хреста, щодо негайного відправлення туди представників ЧХ.

Це домопоже нам удосконалити списки всіх людей, які там перебувають.

Ця робота продовжується і я дуже сподіваюся, що, може, за тиждень, за 10 днів, може, за два тижні ми вже почнемо проводити ці обміни", - сказав Андрій Єрмак.

Керівник Офісу глави держави наголосив, що про підготовку до обміну полоненими він особисто контролює і доповідає про все президенту Володимиру Зеленському.

Однак, підкреслив Єрмак, що зараз світ опинився в дуже складній ситуації.

Оскільки після закінчення пандемії кожна країна буде самостійно боротися з наслідками економічної кризи і питання санкцій буде дуже серйозним.

За словами керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, такої домовленості було досягнуто на зустрічі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську.

А видання "Дзеркало тижня" оприлюднило документи, які підписали учасники ТКГ, один із яких був про створення Консультативної ради, куди увійдуть по 10 представників від України та ОРДЛО, а Росія, Німеччина, Франція та ОБСЄ будуть там лише спостерігачами.

Також було ухвалено рішення, що до 18 березня 2020 року у ТКГ мають бути передані списки на обмін за форматом 51 на 40, а до 25 березня планують подати загальні списки осіб, які мають бути звільнені в рамках обміну та забезпечити до них доступ Червоного Хреста.

Джерело матеріала
loader
loader