Україна готова надати "Газпрому" свої сховища для зберігання газу
Україна готова надати "Газпрому" свої сховища для зберігання газу

Україна готова надати "Газпрому" свої сховища для зберігання газу

Україна готова надати російській компанії "Газпром" свої підземні сховища для зберігання газу. Про це заявив глава компанії "Оператор ГТС України"Сергій Макогон в інтерв'ю "РБК".

За словами Макогона, в 2020 році для закачування додатково буде доступно 10 млрд куб. м газу з 31 млрд куб. м сумарної потужності. "Газпром" також може зберігати газ в українських ПСГ.

"Потрібно просто підписати стандартний договір зберігання, а тарифи у нас встановлює незалежний регулятор, і вони єдині для всіх замовників (близько $10 за цикл зберігання 1 тис. куб. м газу)", - сказав глава Оператора ГТС України.

Також він підкреслив, що українські сховища в 3-5 разів дешевше європейських, тому попит та економічна доцільність є.

Крім того, Макогон зазначив, що у "Газпрому" є очевидний бізнес-кейс для використання українських ПСГ.

"Вже зараз компанія не повністю використовує оплачені потужності по транзиту — з 178 млн куб. м в добу використовується тільки в середньому 150 млн куб. м. тобто 28 млн куб. м в добу оплачується, але не використовується. Тому є сенс розглянути доцільність використовувати всю сплачену потужність для ввезення газу в Україну, частину об'єму можна віддавати на транзит, а залишок завозити на зберігання. Взимку, коли попит в ЄС зросте, можна буде підняти газ з ПСГ і відправити в ЄС або в рамках вже куплених потужностей (по транзиту - ред.), або докупити додаткові", - додав він.

Макогон припустив, що ситуація може посилитися до осені, коли можуть бути повністю заповнені європейські ПСГ і тоді "Газпрому" потрібно буде ще більш значно знижувати транзит, але при цьому сплачувати його в повному обсязі.

"Тому тимчасове зберігання в Україні могло б стати взаємовигідним рішенням. Ми відкриті до переговорів", - підкреслив Макогон.

Раніше повідомлялося, що глава компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон вважає, що українські підземні газові сховища (ПСГ) можуть зацікавити Польщу, Молдову, Румунію і Угорщину.

Теги за темою
Газпром
Джерело матеріала
loader
loader