Хочете читати новини в іншому форматі?.
Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА.
Підписатись можна ТУТ.
Скорцонеру вже майже 20 років на своїй дачній ділянці вирощує харків’янин Євген Миронов, лiкар-психолог і сексопатолог, травознай і фітотерапевт.
Пiд грядки з цією культурою він видiлив аж 20 соток свого городу.
А найдовший корінь виріс до 63 см!.
Loading...
— Євгене Олександровичу, чому ви зацікавились саме скорцонерою?.
— Ці коренеплоди, які ще в народi називають чорним коренем, чорною морквою або козельцем, на 19 — 25% вiдсоткiв складаються з iнулiну — полісахариду, який сприяє переведенню глюкози у тканини, чим знижує рiвень цукру в кровi.
Мої власні дослiдження протягом 8-ми років (саме стільки потрібно для дисертації) показали, якщо 50 — 100 г скорцонери запивати збором трав (рецепт нижче), то це буде.
ефективно навіть для iнсулiнозалежних хворих.
А ще вона не має побічної дії.
Популярні новини зараз.
Алла Пугачова померла: ЗМІ зробили страшну заяву.
Город і дача: посівний календар на квітень-2020.
Посівний календар на травень 2020: що і коли саджати.
Також скорцонера для хворих на цукровий діабет — чудовий додаток до харчування, бо її корені смачні — нагадують молоду лiщину чи волоський горiх.
Страви із скорцонери допоможуть зберегти зiр, лiкувати хвороби центральної нервової системи, печiнки, алкоголiзм, неплiдність, статеву слабкiсть, запобiгти простатиту.
А, наприклад, у Нiмеччинi з неї готують дитяче харчування.
У свiтi налiчується 170 сортiв скорцонери, i всi вони цiлющi.
В Українi ж сорт Стрельнянська вивели спецiально для лiкування учасникiв лiквiдацiї аварiї на Чорнобильськiй АЕС, а також для iнших потерпiлих вiд опромiнення, бо виводить радiонуклiди.
Для здорових людей скорцонера — джерело вiтамiнiв i сприяє.
зміцненню iмунiтету.
Для якнайкращого ефекту щодня протягом трьох-чотирьох мiсяцiв з’їдати за 10 — 15 хвилин до снiданку свiжий корiнь скорцонери.
Такий курс бажано проходити хоча б раз на рiк, а дiабетикам — пожиттєво.
–– Чи складно вирощувати тим, хто не має досвіду?.
— Абсолютно.
Її легше вирощувати, ніж, скажімо, ту ж моркву.
Найкраще росте на чорноземi, сумiшi чорнозему з глиною (50 на 50), колишнiй лiсовiй землi.
На пiщаному грунтi не пробував.
Корені скорцонери ростуть дуже глибоко — мій рекордсмен 63 см! Рядки обов’язково позначаю гiлочками, щоб потім легше було.
Річ у тому, що молоді рослини нагадують пирій чи вусики сома, тому їх легко переплутати з бур’янами й виполоти.
Якщо на дiлянцi водяться кроти, обсадiть грядку iз скорцонерою подвiйним кiльцем кущової квасолi.
— Коли чекати сходів і урожаю?.
— Першi сходи появляються за два тижнi.
Якщо нема дощiв, поливайте їх раз на тиждень.
Догляд полягає у розпушуваннi грунту, очищеннi вiд бур’янiв, пiдживленнi.
Якщо посіяли загусто, то варто прорвати, як моркву, бо корені будуть тоненькими.
Далі наростає пишне листя, з-під якого вже не проростають.
бур’яни, тому грядки догляду вже не потребують.
Зрiлi коренеплоди матимете на початку вересня.
Найсмачніші ті, що мають вік 140 — 145 днів.
Вони соковиті й хрумкі.
Вага плодiв — 120 — 150 г.
Врожайнiсть з однiєї сотки чорнозему — 50 — 80 кг.
Зберiгайте скорцонеру, як моркву, в ящиках із чистим трохи зволоженим пiском, можна у холодильнику або засушити.
На сонці корені швидко в’януть.
У скорцонери їстівні не тільки корені, а й молоде листя.
Тому лікуватись скорцонерою можна вже з 1 червня — робити салати.
Теж дуже смачно.
— Як вживати скорцонеру?.
— Натріть на тертці корінь скорцонери або й так з’їжте за 10 — 15 хв.
до їди.
Або готуйте з неї страви: варіть, додавайте у супи, смажте.
Скорцонера пiсля теплової обробки майже не втрачає своїх властивостей.
Після збору насіння рослину не викопуйте — вона багаторічна, залишіть у грунті.
Наступного року знову зберете насіння.
А ось коренеплоди з неї вже не такі смачні, як в однорічних рослин.
До речі, скорцонера добре зимує в грунтi — витримує морози до -40 градусів, тому частину коренiв можна залишити до весни, а весною викопати — будуть як свіжі.
Як раніше повідомляла “Народна Правда“, медики попереджають, що не дивлячись на корисність риби, існує певний її вид, який краще не вживати.