Зеленський про медреформу: Зазвичай ми звертаємося до лікарів по допомогу, сьогодні про неї благають лікарі
Зеленський про медреформу: Зазвичай ми звертаємося до лікарів по допомогу, сьогодні про неї благають лікарі

Зеленський про медреформу: Зазвичай ми звертаємося до лікарів по допомогу, сьогодні про неї благають лікарі

Президент України Володимир Зеленський під час звернення до громадян розповів про скарги та прохання про допомогу, які надходять йому від лікарів зі всієї країни.

"Фейсбук, Інстаграм і мій робочий стіл заповнені зверненнями лікарських колективів з усіх куточків країни. Всі вони стосуються другого етапу медичної реформи. Зазвичай ми звертаємося до лікарів по допомогу. Сьогодні про допомогу благають наші лікарі", - повідомив Зеленський.

Також презедент розповів, що чув про медичну реформу як багато негативу, так і чимало хороших речей і, зібравши експертну комісію з українських академіків, професорів та лікарів, прийшов до висновку, що реформа має як плюси, так і очевидні мінуси.

"Наше завдання – зберегти всі позитивні моменти та терміново виправити помилки", - наголосив Володимир Зеленський.

Гарант розповів, що 50 тис. медпрацівників можуть лишитись без роботи через новий механізм фінансування. Також у 2020 році близько тисячі лікарень отримають менше фінансування, ніж у 2019, а 332 медичні заклади по всій Україні опинились під ризиком закриття.

Під загрозою недофінансування опинились екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень (наприклад, обласні недоотримають майже 200 млн грн), психіатрична та туберкульозна служби.

"Все це викликає низку запитань. Чому замість того, щоб рятувати життя інших людей, медики змушені думати про власне виживання? Чому тарифи складали не профільні лікарі, а чиновники, без глибинного розуміння процесу? Яким чином один виклик швидкої фактично оцінили аж у 75 гривень? Чому за інсульт та інфаркт сума на папері як мінімум удвічі менша від реальної вартості? За новим механізмом деяким лікарням вистачить коштів хіба що на дверний замок і плакат: "Ми закрились. Тримайтесь. Удачі", - зауважив Зеленський.

Нагадаємо, що під час цього ж звернення Зеленський звернувся до міністра охорони здоров'я України Максима Степанова щодо необхідності змін у медичній реформі.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader