МОЗ оголосило про докорінні зміни в медреформі: Степанов розповів, які помилки "виправлятимуть"
МОЗ оголосило про докорінні зміни в медреформі: Степанов розповів, які помилки "виправлятимуть"

МОЗ оголосило про докорінні зміни в медреформі: Степанов розповів, які помилки "виправлятимуть"

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив про невтішні результати аудиту другого етапу медичної реформи в Україні, який може призвести до звільнення близько 50 тисяч медпрацівників і закриття 332 лікарень, та назвав основні кроки МОЗ у виправленні виявлених помилок. Про це він заявив під час щоденного брифінгу у вівторок, 5 травня. 

Степанов також наголосив, що попри усі недоліки МОЗ не збирається згортати другий етап реформування медичної галузі, а виправлятиме помилки у плануванні. ТСН.ua зібрав основні меседжі міністра охорони здоров'я щодо того, які кроки у коригуванні медреформи планує зробити очолюване ним відомство, щоб виправити усі помилки, які можуть мати жахливі наслідки. 

Фінансування медичних закладів та пакетів лікування

Так, за словами Степанова, МОЗ вже до 1 червня запровадить зміни у принципи фінансування закладів охорони здоров'я. Для цього міністерство вже терміново готує зміни до деяких нормативно-правових актів, яким буде передбачено, що всі заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримають фінансування з державного бюджету не менше ніж в 2019 році. Головним закупівельником залишається Національна служба здоров'я України (НСЗУ). Тобто все фінансування буде йти винятково через НСЗУ.

Також міністр зазначив, що від 1 червня держава буде повністю фінансувати такі пакети лікування: первинна медична допомога, екстрена медична допомога, гострий інфаркт міокарда, гострий мозочковий інсульт у стаціонарних умовах та 4 пакети для лікування COVID-19.

Підвищення заробітних плат медичним працівникам

Від 1 липня буде підвищена заробітна плата медикам (на це потрібно додатково 11 млрд грн). Максим Степанов заявив, що українським медикам потрібно підвищити зарплату вже цього року не менше ніж до 50%. 

"Для того, щоб підвищити заробітні плати 435 тисячам медиків необхідно додатково виділити 11 млрд гривень. Ми будемо звертатися до уряду і потім до Верховної Ради щодо змін до державного бюджету. Ми вважаємо, що наші медичні працівники вже цього року повинні отримати суттєво збільшення заробітної плати, не менше ніж до 50%", - заявив міністр. 

Надання медичної допомоги, нові тарифи та фінасування медицини

З 11 травня МОЗ розпочинає розробку і затвердження нових державних стандартів надання медичної допомоги із залученням науковців та провідних фахівців галузі. З 2021 року будуть функціонувати нові медичні тарифи, які будуть ґрунтуватись на ринкових заробітних платах для працівників галузі та якісних стандартах надання медичних послуг.

Рівень фінансування охорони здоров’я наступного року хочуть збільшити вдвічі - з трьох відсотків ВВП країни до 6%. Про це на брифінгу повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він заявив, що процес формування бюджету на 2021 рік вже розпочався, тож уряд закликають переглянути фінансування медицини. "Медицина – це наш другий фронт і від ефективності нашої медицини залежить все в країні – робота економіки, система освіти, навіть боєздатність армії", - переконує Радуцький.

Також міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що від 11 травня почнеться детальна експертиза всієї медичної інфраструктури, щоб визначити спроможність та ефективність госпітальної мережі. Очільник МОЗ також наголосив, що він та його команда працюють над тим, щоб невідкладно змінити ситуацію, яка склалася у медичній галузі після 1 квітня, з моменту старту другого етапу медичної реформи.

"Якою ми хочемо бачити нашу медицину після реформування? Я думаю, що на це запитання в змозі відповісти кожен українець. Це медицина, коли ти телефонуєш "103" і ти впевнений, що за 10, максимум 20 хвилин, приїде швидка і надасть тобі допомогу. Це медицина, коли ти звертаєшся до лікарні, ти впевнений, що тобі нададуть високоякісну допомогу, тебе просто вилікують, тебе просто врятують. Твоє життя, життя твоєї мами, життя твого тата. Це медицина, якої ми прагнемо всі 30 років нашої незалежності", - заявив Степанов.

Нагадаємо, 1 січня 2018 року в Україні розпочато медичну реформу, яка покликана докорінно змінити медичну галузь та підвищити якість медичного обслуговування населення. Правовою базою для початку медичної реформи є Закон України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" від 19 жовтня 2017 року. Медична реформа в Україні запроваджується в дію поетапно. Наразі перший етап вже завершено.

1 квітня в Україні стартувала реформа другої ланки медицини. Вона полягає у тому, що практично всі комунальні медичні заклади (районні, міські, обласні лікарні) країни будуть отримувати кошти за прямим договором з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Відтепер лікарні отримуватимуть гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту – принцип "гроші ходять за пацієнтом". 

До вузьких спеціалістів пацієнти зможуть потрапити лише за направленням і воно має бути електронним. Для пацієнтів це означає:

  • на приймання до вузького спеціаліста можна потрапити лишень за електронним направленням сімейного лікаря;
  • лікаря можна обрати будь-де, незалежно від місця реєстрації;
  • без направлення від сімейного лікаря консультація буде платною;
  • без направлення можна звернутися до акушера-гінеколога, у разі гострих станів до стоматолога, психіатра, нарколога.

Державним коштом оплачуватимуться й так звані пріоритетні напрямки: це лікування інсультів, інфарктів, пологи, неонатальна допомога та діагностичні обстеження. Щоби отримувати гроші від держави на лікування пацієнта, медики мали довести, що у них є чим та кому лікувати. Відтепер пацієнта з інсультом чи інфарктом не везтимуть у найближчу лікарню, а в ту, яка може надати таку послугу і підписала угоду з НСЗУ. 

Відео Першотравневий гість ТСН – говоримо з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов відповість на найголовніші питання стосовно послаблення карантину у студії ТСН.  

Першотравневий гість ТСН – говоримо з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим
Джерело матеріала
loader
loader