Коронавірус і фінансова підтримка для бізнесу: Зеленський переговорив із президентом ЄБРР
Коронавірус і фінансова підтримка для бізнесу: Зеленський переговорив із президентом ЄБРР

Коронавірус і фінансова підтримка для бізнесу: Зеленський переговорив із президентом ЄБРР

Президент Володимир Зеленський увечері 5 травня провів телефонну бесіду з президентом Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Сумою Чакрабарті, під час якої сторони обговорили поширення коронавірусу і його наслідки для бізнесу України. У зв'язку з чим, очільник держави звернувся з проханням про підтримку держкомпаній України.

 Про це інформує пресслужба Офісу президента.

Глава держави зауважив, що в умовах карантину найбільше зазнає збитків малий і мікробізнес, тому уряд працює над тим, щоб розробити програми підтримки підприємців.

"У зв’язку з цим пропоную ЄБРР розглянути шляхи підтримки дій уряду для запуску програми масштабного фінансування малого та середнього бізнесу, а також надання гарантій за такими кредитами", - сказав Володимир Зеленський.

Президент привітав перший "Пакет солідарності" ЄБРР на 1 млрд євро, затверджений у березні. А також висловив сподівання на розширення програми до 4 млрд євро та розширення критичної інфраструктури через Програму підтримки життєдіяльності інфраструктури.

Крім того, Володимир Зеленський сподівається на затвердження банком у липні кредиту для "Укравтодору" в розмірі 450 млн євро на новий проєкт, що передбачає подальшу реконструкцію дороги М05 "Київ – Одеса" до Одеси та будівництво північної об'їзної дороги Львова.

"Попри кризу інвестиції в інфраструктуру, зокрема будівництво доріг, залишаються для нас одним з найбільших пріоритетів. Цього року в бюджеті передбачено рекордні кошти для будівництва доріг, а також додаткові запозичення під державні гарантії", - зауважив президент.

Своєю чергою, президент ЄБРР Сума Чакрабарті наголосив, що в Україні триває процес реформування, попри спалах коронавірусу. Сума Чакрабарті окремо привітав закон про концесію та голосування за закон про відкриття ринку землі.

"Для України реформування вкрай важливе. Насамперед, для збереження нашої економіки, а, по-друге, ми продовжуємо співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Парламент уже проголосував історичну земельну реформу, а днями підтримав прискорену процедуру розгляду законопроєкту про вдосконалення банківського регулювання. Його ухвалення у другому читанні відкриває Україні шлях до укладання нової, більшої програми співробітництва з МВФ", - підсумував Зеленський.

Зазначимо, що 5 травня Європейська рада погодила виділення Україні 1,2 млрд євро позики для подолання економічних наслідків епідемії коронавірусу. Кошти будуть доступні протягом 12 місяців та надаватимуться двома частинами. Максимальний термін погашення кредиту – 15 років.  

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн. 29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис. грн (без змін). Водночас в Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття. Світовий банкпрогнозує падіння ВВП України на 3,5% у 2020 році. Також через пандемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани

Джерело матеріала
loader
loader