У Мінфіні представили етапи реформування митниці
У Мінфіні представили етапи реформування митниці

У Мінфіні представили етапи реформування митниці

Реформування Державної митної служби має відбутися до вересня уже цього року. Її розвиток бачать у трьох напрямах, і зараз вже розроблено 10 кроків з її реформи.

Про це на засіданні уряду заявив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє ТСН.ua.

“Пропоную Вашій увазі план заходів з реформування та розвитку митних органів. Він ґрунтується на найкращих міжнародних практиках і враховує рекомендації наших партнерів та провідних українських експертів. Отже, ми бачимо розвиток митниці у трьох ключових напрямках”, - сказав він. 

За словами міністра, перший напрям - функціональний. Він забезпечить контроль держави на всіх етапах діяльності митниці і зменшить корупційні ризики. Основними маркерами цього етапу є мінімізація людського фактору у процесах, поглиблення цифровізації, оснащення ДМС сканерами, вагами, камерами, пломбами, експрес-тестами тощо та запобігання корупції. 

“У зв'язку з цим передбачається розділити процедури на аналітичні та фізичні і запровадити контроль та моніторинг ризикових ситуацій у режимі 24/7. Також буде втілено принцип функціонування у форматі єдиної юридичної особи. Цим відкриваємо шлях швидким кадровим рішенням”, - додав Марченко.

Другий напрямок реформування митниці - мотиваційний. Згідно з цим, в міністерстві планують змінити суспільне сприйняття служби як осередку корупції, з цією метою передбачається залучення нових кадрів. 

“Головні маркери - це суттєве, 30-40%, оновлення кадрового складу митниці, тестування верифікації та рівнів доброчесності співробітників. Це радикально зменшить поле корупції у відомстві. Крім того, передбачається посилення мотивації прозорими бонусами. Надаємо співробітнику митниці соціальні і правові фактори захисту. Вони переважатимуть можливі корупційні ризики. Якщо комусь буде замало - відповідатиме за законом”, - зауважив міністр фінансів.

За його словами, третій напрямок змін на митниці - сервісний. Згідно з ним, передбачається максимальна прозорість та ясність правил, забезпечення відповідності нормам Європейського Союзу та міжнародних організацій, надійні електронні сервіси для користувачів.

“Мотивуємо до співпраці доброчесний бізнес, максимально звужуємо поле для поля діяльності шахраїв”, - додав Марченко.

Він зазначив, що міністерство планує також низку першочергових кроків та рішень, які відкривають шлях реформування ДМС. 

“По-перше, це оптимізація апарату Держмитслужби. Далі - максимальна цифровізація управлінських процесів. Запровадження нової централізованої системи встановлення ризиків. Створення моніторингового центру. Пробивання транспортних засобів та автоматичне оформлення експорту. Запровадження нового митного тарифу, гармонізованого з іншими країнами світу.  Розробка законопроєкту щодо вдосконалення контролю  митної вартості”, - пояснив Марченко. 

Він додав, що ці зміни планується запровадити до вересня 2020 року. Зокрема, до кінця травня очікується вирішення ключових кадрових рішень та створення моніторингового центру. 

“Далі Держмитслужба сконцентрує сили на питаннях автономізації митного оформлення та на підготовці законопроєкту щодо нового митного тарифу. У середині літа буде готовий законопроєкт по уніфікованих ставках мита по окремих групах товарів. У серпні запускаємо систему кадрового відбору з експертною доброчесністю”, - зазначив міністр.

Марченко зауважив, що у планах також - затвердити стратегічні напрями митної реформи. Серед ключових - це розвиток персоналу, спрощення організації митних процедур, управління інформаційними системами та технологіями. Загалом таких напрямків 10. 

“Це наше бачення розвитку митниці, яка має стати прозорою сервісною службою. Ми включили сюди як загальні зміни, які потрібно втілювати вже на вчора, так і довгострокові процеси, які Держмитслужба має продовжити”, - сказав міністр.  

Він додав, що реформування митниці - один з пріоритетів його роботи, відповідно до завдань, поставлених прем'єром та президентом. 

“Я вважаю це особистою відповідальністю і буду контролювати кожний етап втілення цього плану дій”, - резюмував Марченко.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні 24 квітня провів кадрову чистку у Митній та Податковій службах. Із керівних посад звільнили, зокрема, Максима Нефьодова, Сергія Верланова, а також їхніх заступників.

Джерело матеріала
loader
loader