"Ми не можемо мати найдорожчу в Європі зелену енергію" - Шмигаль
"Ми не можемо мати найдорожчу в Європі зелену енергію" - Шмигаль

"Ми не можемо мати найдорожчу в Європі зелену енергію" - Шмигаль

В умовах енергетичної кризи Україна не може собі дозволити мати найдорожчу "зелену" енергію в Європі. Навпаки чиста енергіяв Україні повинна розвиватися та поступово переходити до ринкових умов. 

Про це 14 травня заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на зустрічі з інвесторами, які працюють у сфері відновлювальної енергетики.

Під час зустрічі сторони, зокрема, обговорили проєкт Меморандуму про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні. Глава уряду наголосив, що чиста енергія в країні повинна рости, розвиватися й поступово переходити до ринкових умов.

"Питання в ціні. Ми не можемо в країні, де такий рівень бідності, мати найдорожчу в Європі зелену енергію. Ми всі в одному човні. Не може бути такого, що країна втрачає, бюджет втрачає, а ми платимо підвищену ціну за зелену енергетику. Ми не хочемо обмежувати інвестиції, ми хочемо розуміти вартість цієї енергії. Це відповідально перед країною", - сказав Денис Шмигаль.

Як зазначається, сторонам "вдалося максимально зблизити" позиції уряду, Мінекоенергії і виробників відновлюваної енергії. Було домовлено, зокрема, доопрацювати меморандум і вже 18 травня планується провести підсумкову зустріч і обговорення фінальної версії документа.

Напередодні повідомлялося, що потужність генерації українських державних атомних електростанцій впала доісторично низького показника 7,41 тис МВт. Це становить всього 53% від загальної визначеної потужності АЕС 13,84 тис. МВт. 

Відео Експерти вважають, що зміна енергобалансу може призвести до здорожчання електроенергії

Може здорожчати аж на чверть. Новий енергетичний баланс, який цього тижня ухвалив уряд, може потягнути за собою вищі тарифи на світло - застерігають експерти. Причина - відімкнення одразу кількох блоків АЕС, які й виробляли найдешевшу електрику. У Міненерго натомість такий крок назвали вимушеним в умовах економічної кризи.    

Експерти вважають, що зміна енергобалансу може призвести до здорожчання електроенергії
Джерело матеріала
loader
loader