Рада має намір внести зміни до Кримінального кодексу щодо службових злочинів
Рада має намір внести зміни до Кримінального кодексу щодо службових злочинів

Рада має намір внести зміни до Кримінального кодексу щодо службових злочинів

Верховна Рада підтримала законопроект № 2621 про внесення зміни до статті 364 Кримінального кодексу про уточнення ознак окремих злочинів у сфері службової діяльності. "За" проголосували 288 нардепів.

Онлайн-трансляцію вів телеканал "112 Україна".

Зазначимо, що ініціатором проекту закону є президент України Володимир Зеленський.

У пояснювальній записці зазначено, що в 2014 році ЗУ "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України" була змінена редакція пункту 3 примітки до статті 364 КК, в якій розкривався поняття "істотної шкоди" для кваліфікації службових злочинів, передбачених статтями 364, 364-1, 365, 365-2, 367 Кримінального кодексу України.

"В результаті таких змін дії посадових осіб, що зловживають владою або службовим становищем, можна кваліфікувати як злочини лише за умови доведення, що такі дії призвели до виключно матеріального збитку - збитку, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян", - наголошується в записці.

Законопроектом пропонується, з метою приведення кримінального законодавства України у відповідність до європейських стандартів по боротьбі з корупцією, змінити редакцію пункту 3 примітки до статті 364 КК України, закріпивши правило, згідно з яким визначення істотної шкоди у грошовому еквіваленті є допустимим тільки, якщо така шкода має матеріальний характер.

Якщо ж така шкода призведе до наслідків нематеріального характеру, то її суттєвість визначається з урахуванням конкретних обставин справи.

Тобто, істотною шкодою у статтях 364, 364-1, 365, 365-2, 367 Кримінального кодексу України, якщо вона полягає в заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader
loader